Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

Opinie
Rentmeesterschap is niet vrijblijvend. We moeten een eerlijk prijs voor producten betalen en goed voor planten, dieren en bodemleven zorgen, aldus Jan van der Stoep.
Jan van der Stoep • bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research
donderdag 24 november 2022 om 17:00
In de proeftuin Agroecologie en Technologie van de Wageningen Universiteit wordt onderzoek gedaan naar regeneratieve plantaardige productiesystemen. Dat betekent: biodiversiteit het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken en de uitspoeling van nutriënten verminderen. De continuïteit van de voedselproductie en de economie zijn hierbij leidend.
In de proeftuin Agroecologie en Technologie van de Wageningen Universiteit wordt onderzoek gedaan naar regeneratieve plantaardige productiesystemen. Dat betekent: biodiversiteit het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken en de uitspoeling van nutriënten verminderen. De continuïteit van de voedselproductie en de economie zijn hierbij leidend. beeld anp / Branko de Lang

Nog nooit is de invloed van mensen op hun omgeving zo groot geweest. Klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit hebben ingrijpende gevolgen. Op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh werd zelfs een fonds voor klimaatschade opgericht. Tegelijkertijd werden er echter nauwelijks extra maatregelen genomen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen.

Hoe kunnen we ons als mensen goed tot de aarde verhouden? Een hernieuwde bezinning op rentmeesterschap kan helpen om op die vraag een antwoord te geven. Onlangs bleek uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van het ND en GroeneKerken uitvoerde, dat rentmeesterschap voor veel christenen een belangrijke motiverende waarde is. Rentmeesterschap is een begrip met oude wortels, dat na..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.