Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Opinie
Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook.
Leendert Verheij • oud-president van het Gerechtshof Den Haag
donderdag 24 november 2022 om 22:28 aangepast 25 november 2022 06:20
Wijkrechtbank in Het Huis van de Wijk in Hillevliet.
Wijkrechtbank in Het Huis van de Wijk in Hillevliet. beeld anp

De vraag wordt wel eens gesteld of kunstmatige intelligentie de rechter kan vervangen. In een proefschrift, dat eerder dit jaar verscheen, was de conclusie dat kunstmatige intelligentie de efficiëntie en kwaliteit van rechtspraak kan verbeteren. Maar ook dat de rechter van vlees en bloed nog duidelijk meerwaarde heeft bij het spreken van recht. Menigeen zal denken: dat wist ik zonder wetenschappelijk onderzoek ook wel.

De rechter als mens kijkt partijen in de ogen en soms in het hart. En daarnaast kan de rechter oplossingen op maat bedenken, die de computer niet zou hebben bedacht. Ooit legde een rechter als eerste een voorwaardelijke gevangenisstraf op met als bijzondere voorwaarde dat de verdachte, zoals de rechter dat noemde ‘onbetaald..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.