Ja, er is een opvangcrisis. Maar erken ook dat de instroom simpelweg hoog is

Opinie
Recent ontstond een politieke crisis binnen de VVD over het asielbeleid. Deze crisis werd bezworen met een compromis: naast de spreidingswet voor gemeenten zegde premier Rutte toe dat de asielinstroom wordt beperkt. Die toezegging leidde tot scepsis bij de ChristenUnie.
Robbert-Jan van de Werken • als burgerlid voor de ChristenUnie actief in de gemeenteraad van Rotterdam
woensdag 23 november 2022 om 21:03 aangepast 24 november 2022 09:40
Ondanks alle extra noodopvanglocaties blijft het druk voor de ingang van het IND COA aanmeldcentrum op het asielcomplex in Ter Apel. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Ondanks alle extra noodopvanglocaties blijft het druk voor de ingang van het IND COA aanmeldcentrum op het asielcomplex in Ter Apel. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen beeld Kees van de Veen

Gert-Jan Segers, voorzitter van de Tweede-Kamerfractie, stelt dat het Vluchtelingenverdrag het heel moeilijk maakt iets te doen aan de asielinstroom. Maar de omgang met de asielinstroom is een politieke keuze. Laten we onze verantwoordelijkheid niet te makkelijk afschuiven op het internationaal recht.

Allereerst is het belangrijk te constateren dat er een opvangcrisis is. Door falend en gebrekkig beleid is een schaarste aan opvangplekken gecreëerd, die tot onmenselijke situaties leidt. Het is goed dat de spreidingswet voor gemeenten bijdraagt aan de oplossing van deze problematiek. Maar er is méér dan een opvangcrisis in Nederland.

Zonder falend opvangbeleid is het een zeer ingewikkelde opgave om voor al deze mensen tijdig plek te vinden

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.