De intensieve landbouw is een veel te gemakkelijke zondebok van een zeer intensieve samenleving

Opinie
Alles in dit land is intensief, waarom wordt alleen de intensieve landbouw aangekeken op de afname van biodiversiteit? Melkveehouder Ben Apeldoorn legt uit waarom hij efficiënt te werk gaat.
Ben Apeldoorn • melkveehouder te Woudenberg
woensdag 23 november 2022 om 16:43 aangepast 24 november 2022 06:46
Melkvee graast in de Schieveense polder nabij Rotterdam. In het gebied is een doorloop van snelweg A16 gepland.
Melkvee graast in de Schieveense polder nabij Rotterdam. In het gebied is een doorloop van snelweg A16 gepland. beeld anp / Peter Hilz

Afgelopen weekend had ik een groep mensen te gast op ons melkveebedrijf rond het thema ‘Bijbel en landbouw’. We begonnen de bijeenkomst met een korte wandeling in het weiland tussen de pinken die nog genoten van het mooie weer. Ik ben zuinig op mijn grond en op mijn koeien en probeer deze zo goed mogelijk te benutten en de omstandigheden voor vee en gewas te optimaliseren. Het geeft mij voldoening en ik denk dat het ook bijbels is om toevertrouwde dieren en grond te laten floreren.

Al snel werd mij voor de voeten geworpen dat het intensief en efficiënt benutten van onze landbouwgrond heeft geleid tot een afname van de biodiversiteit met 85 procent. Sowieso zit ik de laatste tijd behoorlijk in een defensieve modus en dat werd op deze midda..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.