Dommel niet weer in de winterslaap: Europa moet weer een leider worden op wereldniveau

Opinie
Het is tijd dat Europa handen en voeten gaat geven aan de wens een geopolitieke wereldspeler te zijn. De EU moet zich onafhankelijker opstellen.
Anna van Zoest • directeur van de Atlantische Commissie, forum voor debat over trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken Alex Krijger • vice-voorzitter van de Atlantische Commissie
woensdag 23 november 2022 om 16:00 aangepast 24 november 2022 11:21
De recente ontmoeting van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (links) met Xi Jingping (rechts) was ongelukkig. Zijn 'Alleingang', zonder andere Europese leiders, laat zien dat Europa verdeeld is als het gaat om China.
De recente ontmoeting van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (links) met Xi Jingping (rechts) was ongelukkig. Zijn 'Alleingang', zonder andere Europese leiders, laat zien dat Europa verdeeld is als het gaat om China. beeld afp / Kay Nietfeld

Het waren turbulente en markante momenten voor de geopolitiek de afgelopen weken. Xi Jinping kroonde zich in Beijing tot nieuwe keizer, Biden kwam ongeschonden de Midterms door, Lula versloeg Bolsonaro, er was een klimaattop in Egypte, Cherson werd bevrijd, Donald Trump stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2024 en als slotstuk vergaderden de leiders van de G20 in Indonesië. 

En dan het bericht dat we nu met acht miljard wereldburgers zijn, waarvan 4,7 miljard in Azië en 750 miljoen in Europa. De VS zullen in toenemende mate de aandacht vestigen op het Oosten en vooral op China. Dit is het moment voor Europa om echt handen en voeten te geven aan de wens een geopolitieke wereldspeler te zijn.

louter vazallenHet was misschien w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.