Waarom Sjirk Kuijper Twitter verlaat: ‘Het gaat pijn doen. Want weggaan is als stad en land verlaten’

Opinie
Voormalig ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper verlaat Twitter. Maar dat wordt wel een offer, schrijft hij in een essay. ‘Ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten.’
Sjirk Kuijper
donderdag 24 november 2022 om 15:40 aangepast 16:42
Van Twitter weggaan is als stad en land verlaten, en alle relaties verbreken die je er ooit begon en onderhield
Van Twitter weggaan is als stad en land verlaten, en alle relaties verbreken die je er ooit begon en onderhield beeld anp / Davide Bonaldo

Nu moet ik écht maken dat ik hier weg kom, dacht ik toen Elon Musk Twitter had bemachtigd. Maar eerst scrolde ik nog even door mijn timeline - en meteen voelde ik hoeveel pijn het gaat doen. Want van Twitter weggaan is als stad en land verlaten, en alle relaties verbreken die je er ooit begon en onderhield. Een enkeling zul je nog weleens ontmoeten, maar de meesten nimmermeer; niet dagelijks in elk geval, op gezette tijden of elke zondag zoals vanouds.

Twitter verlaten wordt oprecht een verlies - dus ik aarzel, treuzel, stel het uit, en staar over m’n schouder naar wat ik achter me moet laten. ‘Schrijf erover, verklaar publiekelijk dat je vertrekt, dan kun je niet terug!’: dat leek de oplossing. Al was het maar om nog een keer te memorere..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.

Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).