Ook ISIS-kinderen in Nederland hebben recht op opvoeding door hun eigen moeder

Opinie
Kinderen scheiden van hun ISIS-moeder? Dat is slecht voor hun hechting. Doe het niet, maar vang ze samen met de moeder op.
Marian Bakermans • hoogleraar gezinsstudies aan de ISPA Lissabon, Portugal Rien van IJzendoorn • hoogleraar algemene pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
woensdag 9 november 2022 om 11:30
'Het abrupt weghalen van de kinderen bij hun ISIS-moeders verbreekt gehechtheidsrelaties.' Beeld: een kind met een groep vrouwen in kamp Al-Roj (Syrië) voor vrouwen die verdacht worden van banden met ISIS.
'Het abrupt weghalen van de kinderen bij hun ISIS-moeders verbreekt gehechtheidsrelaties.' Beeld: een kind met een groep vrouwen in kamp Al-Roj (Syrië) voor vrouwen die verdacht worden van banden met ISIS. beeld afp / Delil Souleiman

Onlangs zijn twaalf ISIS-vrouwen met hun 28 kinderen in Nederland gearriveerd. De moeders zijn meteen na aankomst naar de terreurafdeling van een Zwolse gevangenis overgebracht. Wat gebeurt er met hun kinderen? Ze worden van hun moeders gescheiden en overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Ze zullen drie maanden lang worden onderzocht op trauma, gehechtheid, en mogelijke radicalisering, schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (zie ND, 2 november).

Maar zonder hun ouders kan helemaal niet worden vastgesteld hoe de kinderen gehecht zijn. Gehechtheid is een relatiekenmerk, zeker bij jonge kinderen. En als na een wekenlange scheiding de experts van de Raad voor de Kinderbescherming de gehechtheid proberen te meten ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.