Ook ISIS-kinderen in Nederland hebben recht op opvoeding door hun eigen moeder

Opinie
Kinderen scheiden van hun ISIS-moeder? Dat is slecht voor hun hechting. Doe het niet, maar vang ze samen met de moeder op.
Marian Bakermans • hoogleraar gezinsstudies aan de ISPA Lissabon, Portugal Rien van IJzendoorn • hoogleraar algemene pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam
woensdag 9 november 2022 om 11:30
'Het abrupt weghalen van de kinderen bij hun ISIS-moeders verbreekt gehechtheidsrelaties.' Beeld: een kind met een groep vrouwen in kamp Al-Roj (Syrië) voor vrouwen die verdacht worden van banden met ISIS.
'Het abrupt weghalen van de kinderen bij hun ISIS-moeders verbreekt gehechtheidsrelaties.' Beeld: een kind met een groep vrouwen in kamp Al-Roj (Syrië) voor vrouwen die verdacht worden van banden met ISIS. beeld afp / Delil Souleiman

Onlangs zijn twaalf ISIS-vrouwen met hun 28 kinderen in Nederland gearriveerd. De moeders zijn meteen na aankomst naar de terreurafdeling van een Zwolse gevangenis overgebracht. Wat gebeurt er met hun kinderen? Ze worden van hun moeders gescheiden en overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming. Ze zullen drie maanden lang worden onderzocht op trauma, gehechtheid, en mogelijke radicalisering, schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (zie ND, 2 november).

Maar zonder hun ouders kan helemaal niet worden vastgesteld hoe de kinderen gehecht zijn. Gehechtheid is een relatiekenmerk, zeker bij jonge kinderen. En als na een wekenlange scheiding de experts van de Raad voor de Kinderbescherming de gehechtheid proberen te meten ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.