Waarop wachten wij nog? Er zijn drie urgente taken die de kerk nú kan oppakken

Opinie
Laat te midden van alle onverschilligheid zien dat je barmhartig bent, laat je onderwijzen in de katholieke traditie. En hoe pijnlijk ook: sluit kerken en stop activiteiten. Erik Borgman betoogt dat dat de kerk gezond maakt.
Erik Borgman • Erik Borgman is lekendominicaan en hoogleraar theologie aan Tilburg University
dinsdag 8 november 2022 om 13:00 aangepast 9 november 2022 07:12
Het gaat in de kerk om de wijn, de missie, die op de juiste manier bewaard moet worden en volop kan worden gedronken. Dat is een pijnlijk proces en betekent ook sanering, dat wil zeggen: gezondmaking.
Het gaat in de kerk om de wijn, de missie, die op de juiste manier bewaard moet worden en volop kan worden gedronken. Dat is een pijnlijk proces en betekent ook sanering, dat wil zeggen: gezondmaking. beeld Mauritius Images

In de Rooms Katholieke Kerk in Nederland gaat het vaak over ‘wat er nog is’. Zo ook de Nederlandse bisschoppen in hun ad-liminarapport, waarin zij het Vaticaan informeerden over de staat van de kerk: wat is er, en hoe beheren en versterken wij dat? Maar als de kerk geen missie heeft, maar missie is, hoort dan niet deze vraag centraal te staan: welke weg wijst God haar in de huidige situatie? 

In het evangelie wordt Jezus door medelijden bewogen als Hij ziet hoezeer zijn landgenoten als schapen zonder herder zijn. Hij zegt dan tegen zijn leerlingen: ‘De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig. Vraagt daarom de Heer van de oogst arbeiders te sturen om te oogsten’. Dit gaat over ons. Veel Nederlanders voelen zich schapen zonder her..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.

Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).