Waarop wachten wij nog? Er zijn drie urgente taken die de kerk nú kan oppakken

Opinie
Laat te midden van alle onverschilligheid zien dat je barmhartig bent, laat je onderwijzen in de katholieke traditie. En hoe pijnlijk ook: sluit kerken en stop activiteiten. Erik Borgman betoogt dat dat de kerk gezond maakt.
Erik Borgman • Erik Borgman is lekendominicaan en hoogleraar theologie aan Tilburg University
dinsdag 8 november 2022 om 13:00 aangepast 07:12
Het gaat in de kerk om de wijn, de missie, die op de juiste manier bewaard moet worden en volop kan worden gedronken. Dat is een pijnlijk proces en betekent ook sanering, dat wil zeggen: gezondmaking.
Het gaat in de kerk om de wijn, de missie, die op de juiste manier bewaard moet worden en volop kan worden gedronken. Dat is een pijnlijk proces en betekent ook sanering, dat wil zeggen: gezondmaking. beeld Mauritius Images

In de Rooms Katholieke Kerk in Nederland gaat het vaak over ‘wat er nog is’. Zo ook de Nederlandse bisschoppen in hun ad-liminarapport, waarin zij het Vaticaan informeerden over de staat van de kerk: wat is er, en hoe beheren en versterken wij dat? Maar als de kerk geen missie heeft, maar missie is, hoort dan niet deze vraag centraal te staan: welke weg wijst God haar in de huidige situatie? 

In het evangelie wordt Jezus door medelijden bewogen als Hij ziet hoezeer zijn landgenoten als schapen zonder herder zijn. Hij zegt dan tegen zijn leerlingen: ‘De oogst is wel groot, maar arbeiders zijn er weinig. Vraagt daarom de Heer van de oogst arbeiders te sturen om te oogsten’. Dit gaat over ons. Veel Nederlanders voelen zich schapen zonder her..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’