Veel koloniale collecties zijn zeventig jaar geleden al overgedragen aan Indonesië

Opinie
Het lijkt of Nederland alle cultuurschatten uit Indonesië heeft geroofd. In werkelijkheid zijn de meeste collecties al meer dan zeventig jaar geleden overgedragen.
Louis Zweers • kunsthistoricus
maandag 7 november 2022 om 16:44
Een oud bord aan de muur verwijst naar de collectie-Dubois - veel fossielen - in de opslag museum Naturalis.
Een oud bord aan de muur verwijst naar de collectie-Dubois - veel fossielen - in de opslag museum Naturalis. beeld anp / Remko de Waal

Indonesië vraagt Nederland om de teruggave van acht kunststukken en natuurwetenschappelijke collecties, waaronder de collectie-Dubois. Museum Naturalis ging daarin niet meteen mee. Vier historici benadrukken in hun opiniestuk van 27 oktober Nederlands Dagblad dat het museum met die opstelling het koloniale verleden van de Dubois collectie negeert. Maar zij gaan weer volledig voorbij aan het feit aan de rondetafelconferentie in het najaar van 1949 in Den Haag. Daar hebben Nederland en Indonesië vastgelegd dat alle musea met bijbehorende collecties (inclusief bibliotheken en archieven) op Java en Sumatra zouden worden overgedragen aan de Indonesische autoriteiten (artikel 17, culturele paragraaf). 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Is de zij-instromer de beste oplossing voor het tekort aan predikanten in de kerk?

Het grootste deel van de theologiestudenten dat dominee wil worden in de PKN heeft eerst een andere studie gedaan of ander werk (ND 5 juni). Moeten alle ballen worden gericht op de zij-instromer?

Afbeelding

Ook oudere lezers vinden de ND-app. En daar kun je veel meer dan alleen de krant lezen

In de ND-app kun je niet alleen de digitale krant lezen, maar ook podcasts beluisteren, artikelen lezen, het archief raadplegen en niet te vergeten: puzzels maken. Intussen blijven we hard werken aan de papieren krant.

Afbeelding

Seksuele reinheid heeft met veel meer te maken dan zo puur mogelijk de huwelijksnacht halen

De reinheidscultuur trapt in dezelfde valkuilen als de cultuur waar ze zich tegen verzet, namelijk een obsessie met seks, schrijft Anna Looije. 'Volg de regels en je wordt gelukkig. Voor heel veel mensen werkt het niet.'

Afbeelding

Kinderen worden gestraft voor misstappen van ISIS-moeder: ze mogen haar één uur per zes weken zien

Kinderen die hun moeder maar één uur per zes weken mogen zien, omdat duidelijk moet worden dat moeder iets fouts heeft gedaan. Waarom laat minister Weerwind van Rechtsbescherming dit toe, vraagt Ad Corten zich af.

Afbeelding

Oud-Tweede Kamerleden: stuur vredesmissie naar Nagorno-Karabach

Er is een kans op vrede in Nagorno-Karabach, de enclave van Armenen in Azerbeidsjan. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen is bemoeienis van buitenaf nodig, stellen oud-politici van Friends of Armenia.

Afbeelding

Zwangerschap in de handen van God leggen kan prima samengaan met eigen verantwoordelijkheid

Almatine Leene slaat volgens Adriana Kater de plank mis wanneer ze suggereert dat mensen die geen gebruik maken van anticonceptie, daarmee hun verantwoordelijkheid niet nemen.