Hoe ik tot een ander inzicht over homoseksuele relaties kwam

Opinie
Mijn dilemma was: is er een weg die recht doet aan bijbels spreken en aan homoseksuelen, schrijft dominee Matthijs Haak. ‘Dat werd een zoektocht.’
Matthijs Haak • predikant te Dordrecht
zaterdag 5 november 2022 om 15:02 aangepast 10:51
'Er valt (...) veel voor te zeggen dat het homoseksuele levensgevoel van vandaag een expressie is van onze tijd. Als de Bijbel in die tijd zegt dat het man- of vrouwzijn er niet toe doet, hoef je je er vandaag niet druk over te maken (....).'
'Er valt (...) veel voor te zeggen dat het homoseksuele levensgevoel van vandaag een expressie is van onze tijd. Als de Bijbel in die tijd zegt dat het man- of vrouwzijn er niet toe doet, hoef je je er vandaag niet druk over te maken (....).' beeld anp / Robin Utrecht

Ethicus Ad de Bruijne komt met een andere, positieve blik op homoseksualiteit. Ik wil enkele reflecties over dit onderwerp naar voren brengen.

Voorheen was het in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt gebruikelijk om via uitleg van bijbelteksten (exegese) tot een standpunt te komen. Zo ben ik in mijn werk als predikant ook te werk gegaan. Dat standpunt is dan zo goed als vanzelfsprekend dat een homoseksuele relatie onbijbels is. Achteraf vind ik deze manier van werken te eenzijdig. Ik heb ingezien dat ik anderen hiermee tekort heb gedaan en heb daar spijt van. Hoezeer je namelijk ook je best doet om een veilige kerk te zijn, die werkwijze zet dat op voorhand onder druk. Mijn dilemma was: is er een weg die recht doet aan bijbels spreken en a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.