Tolerantie vraagt als eerste iets van jezelf

Opinie
Het blijft merkwaardig hoe bij ‘tolerante initiatieven’ morele druk op anderen wordt uitgeoefend mee te doen. Zo wordt voorbijgegaan aan de essentie van tolerantie: iets ondergaan of laten voortbestaan, waar je eigenlijk niet zo gemakkelijk mee kunt leven.
Tjaard Barnard • remonstrants predikant te Rotterdam
dinsdag 1 november 2022 om 03:22
Burgemeester Femke Halsema woonde augustus 2021 een demonstratie bij tegen toenemend geweld gericht tegen mensen uit de lhbti-gemeenschap.
Burgemeester Femke Halsema woonde augustus 2021 een demonstratie bij tegen toenemend geweld gericht tegen mensen uit de lhbti-gemeenschap. beeld anp / Nico Garstman

Inmiddels zijn velen reeds over haar heen gevallen en is het initiatief ingetrokken. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zocht steun voor een positieve verklaring van geloofsgemeenschappen, dat zij graag alle ruimte geven aan de leden van de lhbti-gemeenschap. Alleen tot haar grote treurnis hapten verschillende moskeeën niet. Wellicht doordat zij het inhoudelijk een brug te ver vonden, wellicht doordat zij het merkwaardig vonden dat juist zij als eersten werden gevraagd. Rabbijn Lody van der Kamp betoogde dat eenzelfde reactie – misschien nog feller – gevonden zou worden, wanneer de vraag eerst bij synagogen neergelegd zou worden. En hier kunnen we er de veronderstelling aan toevoegen dat de kerken aan het rechter spectrum van het p..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.