Voor veel hoogbegaafden geeft de kerkdienst irritatie en teleurstelling

Opinie
Het gesprek over hoogbegaafdheid in de kerk moet op gang worden gebracht. In een kerk, als plek waar iedereen welkom is, is deze aandacht passend, gewenst, en zelfs noodzakelijk.
Suzanne van Bart • theoloog, religiewetenschapper, afgestudeerd op hoogbegaafdheid binnen de kerk, mede ingegeven door eigen ervaringen als hoogbegaafde gelovige
zaterdag 29 oktober 2022 om 18:36
Wanneer een hoogbegaafde naar de kerk gaat, heeft hij of zij vaak allerlei strategieën ontwikkeld om teleurstelling over de preek te voorkomen door te focussen op voedende fysieke elementen, zoals de doop of het gezamenlijk zingen.
Wanneer een hoogbegaafde naar de kerk gaat, heeft hij of zij vaak allerlei strategieën ontwikkeld om teleurstelling over de preek te voorkomen door te focussen op voedende fysieke elementen, zoals de doop of het gezamenlijk zingen. beeld anp / Ramon Mangold

‘Een preek volgen vind ik vaak ook ingewikkeld’, vertelde Annemiek Jonkman in deze krant (17 oktober). Niet alleen voor mensen met autisme kan het lastig zijn om een kerkdienst bij te wonen, ook voor hoogbegaafden is dit het geval, maar om andere redenen. 

Vanuit het oogpunt van inclusiviteit wordt gesignaleerd dat neurodiverse personen (dat wil zeggen: mensen met een atypisch, anders werkend brein) een andere geloofsbeleving of beleving van een kerkdienst hebben. Ik denk hierbij aan het recent verschenen boek Anders voelen, anders geloven van de hand van Hanneke Schaap-Jonker en Gert van den Brink. Naast dat ik blij ben met de groeiende aandacht voor autisme en geloof, zou ik ook een lans willen breken voor het creëren van aanda..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veiligheid zoeken vanwege oorlog: asielzoekers zijn van alle tijden

Weet waar je het over hebt als je het over asielzoekers hebt, schrijft oudtestamenticus Gert Kwakkel. ‘Het Oude Testament leert ons welke grote invloed woorden kunnen hebben.’

Afbeelding

Hilversum, leer van Duitsland. Daar maken ze wél informatieve talkshows

Bij onze oosterburen geen dagelijkse praatprogramma's waarin experts met influencers en andere leken over van alles en nog wat spreken, maar inhoudelijk sterke talkshows, schrijft kijkcijferexpert Wim Bekkers.

Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.