Het geschenk van het liefdesspel is ons uit handen geslagen en alle speelruimte is verdwenen

Opinie
Kardinaal Wim Eijk schreef een boek over de katholieke huwelijksmoraal. Het werd door redacteur Hendro Munsterman gerecenseerd in deze krant (ND 15 oktober). Columnist Maria van Mierlo reageert in een open brief aan kardinaal Eijk.
Maria van Mierlo • schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider en leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit
donderdag 27 oktober 2022 om 16:10 aangepast 06:44
Zelfs de tien geboden zeggen over huwelijk en seks niet meer dan: blijf trouw en kijk niet naar de partner van een ander.
Zelfs de tien geboden zeggen over huwelijk en seks niet meer dan: blijf trouw en kijk niet naar de partner van een ander. beeld istock

Eminentie,

Het is niet dat ik u graag tegenspreek. Maar zwijgen is iets anders. Met de moed die u nodig had om De band van de liefde te schrijven, wetend dat u zich niet populair zou maken, schrijf ik u deze brief, in het besef dat u mij als verloren zult beschouwen.

Laat ik, omwille van de meelezers, eerst mijn kortst mogelijke samenvatting van uw boek noteren: ‘Als twee mensen, één man en één vrouw, sacramenteel gehuwd zijn en blijven én binnen die relatie zonder onnatuurlijke vormen van contraconceptie zichzelf fysiek aan elkaar geven, waarbij de penis het zaad zo diep als fysiek mogelijk in de vagina achterlaat en nergens anders, alleen dan past hun huwelijksleven binnen de wetten van de moederkerk. Het is Gods wil dat de geslachtsdaad..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.