Museum Naturalis negeert het koloniale verleden van de voorwerpen in zijn collectie

Opinie
Naturalis in Leiden slaat de plank mis in de discussie over het teruggeven van voorwerpen uit de collectie die Indonesië terug wil. Kennelijk kent het museum zijn eigen verzamelgeschiedenis niet en wenst het geen rekenschap af te leggen van onze koloniale geschiedenis.
Andreas Weber • historicus, verbonden aan de Universiteit Twente Caroline Drieënhuizen • historicus, verbonden aan de Open Universiteit Robert-Jan Wille • werkt als historicus bij de Universiteit Utrecht Fenneke Sysling • historicus aan de Universiteit Leiden
donderdag 27 oktober 2022 om 15:14
Reconstructie van de Javamens, met (rechts) het gevonden schedeldak dat deel uitmaakt van de collectie-Dubois in museum Naturalis.
Reconstructie van de Javamens, met (rechts) het gevonden schedeldak dat deel uitmaakt van de collectie-Dubois in museum Naturalis. beeld anp / Remko de Waal

In de discussie die zich sinds afgelopen week ontspon over het lijstje van voorwerpen die Indonesië terugwenst van Nederland (waaronder de natuurhistorische fossielencollectie van Eugène Dubois) sloeg Naturalis, via zijn woordvoerder, de plank flink mis.

Aanvankelijk stelde Naturalis enkel verbaasd te zijn dat natuurhistorische objecten en ‘kunstschatten’ op dezelfde manier worden beschouwd, om vervolgens te stellen dat ze zelfs ‘onvergelijkbaar’ zijn (de Volkskrant, 18 oktober). Ergens anders werd beweerd: ‘Kunst is soms meegenomen uit tempels, terwijl natuurhistorische objecten vrij voor het oprapen lagen. In zeker zin kun je het vergelijken met het meenemen van een steen tijdens je vakantie, al ging Dubois natuurlijk iets geri..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.