Museum Naturalis negeert het koloniale verleden van de voorwerpen in zijn collectie

Opinie
Naturalis in Leiden slaat de plank mis in de discussie over het teruggeven van voorwerpen uit de collectie die Indonesië terug wil. Kennelijk kent het museum zijn eigen verzamelgeschiedenis niet en wenst het geen rekenschap af te leggen van onze koloniale geschiedenis.
Andreas Weber • historicus, verbonden aan de Universiteit Twente Caroline Drieënhuizen • historicus, verbonden aan de Open Universiteit Robert-Jan Wille • werkt als historicus bij de Universiteit Utrecht Fenneke Sysling • historicus aan de Universiteit Leiden
donderdag 27 oktober 2022 om 15:14
Reconstructie van de Javamens, met (rechts) het gevonden schedeldak dat deel uitmaakt van de collectie-Dubois in museum Naturalis.
Reconstructie van de Javamens, met (rechts) het gevonden schedeldak dat deel uitmaakt van de collectie-Dubois in museum Naturalis. beeld anp / Remko de Waal

In de discussie die zich sinds afgelopen week ontspon over het lijstje van voorwerpen die Indonesië terugwenst van Nederland (waaronder de natuurhistorische fossielencollectie van Eugène Dubois) sloeg Naturalis, via zijn woordvoerder, de plank flink mis.

Aanvankelijk stelde Naturalis enkel verbaasd te zijn dat natuurhistorische objecten en ‘kunstschatten’ op dezelfde manier worden beschouwd, om vervolgens te stellen dat ze zelfs ‘onvergelijkbaar’ zijn (de Volkskrant, 18 oktober). Ergens anders werd beweerd: ‘Kunst is soms meegenomen uit tempels, terwijl natuurhistorische objecten vrij voor het oprapen lagen. In zeker zin kun je het vergelijken met het meenemen van een steen tijdens je vakantie, al ging Dubois natuurlijk iets geri..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’