We moeten samen zorgen voor de toekomst: de professionele zorg kan het niet alleen aan

Opinie
Steeds meer mensen hebben zorg nodig. Voor die zorg zijn we sámen verantwoordelijk.
communicatieadviseurs van diverse zorgorganisaties • namens Lelie zorgroep, stichting Sprank, Leger des Heils, Accolade zorggroep, De Hoop ggz en MantelzorgNL
vrijdag 21 oktober 2022 om 11:15
Minder professionele zorg, meer zorg door de samenleving. Samen zorgen voor oma, de buurvrouw of die vrouw die altijd naast je in de kerk zit. Dat staat prachtig op papier. De praktijk is echter weerbarstig.
Minder professionele zorg, meer zorg door de samenleving. Samen zorgen voor oma, de buurvrouw of die vrouw die altijd naast je in de kerk zit. Dat staat prachtig op papier. De praktijk is echter weerbarstig. beeld anp / Patricia Rehe

Neem eens twee mensen uit uw omgeving in gedachten die u lief zijn. Stel dat een van hen zorg nodig krijgt, of misschien wel allebei, hoe gaat u dat dan doen?  

Een indringende vraag die onlangs aan ons werd gesteld door MantelzorgNL, de belangenvereniging van mantelzorgers. We bespraken de vraag tijdens een expertmeeting georganiseerd door deze krant met deskundigen van verschillende zorgorganisaties. De vraag kwam bij ons extra hard binnen, omdat we uit ervaring weten dat de professionele zorg tegen haar grenzen aanloopt. We kunnen nu al niet meer alles verwachten van de zorg. Laat staan als onze ouders, kinderen, vrienden of buren over een paar jaar zorg nodig krijgen en de druk op de zorg door de toenemende vergrijzing verder is geste..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gert Jan Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Afbeelding

Kantel het nieuwe NGK-logo

In het nieuwe logo voor de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken zijn mooie symbolen verwerkt. Het kreeg in vorm en kleuren (aarde, water en licht) de betekenis van 'ichthus', Grieks voor vis, de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser (Nede..