Toen Remkes sprak, hoorde je wijsheid van een goede raadgever

Opinie
Johan Remkes gedroeg zich als de oude adviseurs van koning Salomo.
Gerhard ter Maat • emeritus predikant te Aalten
vrijdag 7 oktober 2022 om 15:26
Johan Remkes
Johan Remkes beeld anp / Phil Nijhuis

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes heeft gesproken. Al mijmerend bij wat Remkes te zeggen had en de reacties erop, moest ik denken aan het bekende verhaal van Rehabeam na het overlijden van zijn vader Salomo (1 Koningen 12). Heel Israël is samengekomen om hem tot koning uit te roepen. Hij vraagt om advies aan de oudsten, die zijn vader hebben bijgestaan en tevens aan de jongemannen, die met hem opgegroeid zijn. De eerste groep adviseert hem om als dienaar van het volk op te treden. De jonge generatie vervalt in machogedrag en roept hem op om zonodig op een hardhandige manier te laten zien, wie het voor het zeggen heeft in het land. Rehabeam kiest voor het laatste, voor hardvochtigheid naar goedwillende mensen toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.

Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.