Hoed u voor machtspolitiek door een classis of synode. ‘Verander spelregels van het gereformeerd kerkrecht niet’

Opinie
Er gaat een wissel om als gereformeerde kerken op regionaal of landelijk niveau ruimte krijgen plaatselijke kerkenraadsleden te schorsen en af te zetten. Dat bedreigt de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Ernst Leeftink • predikant van de gereformeerd-vrijgemaakte kerk te Balkbrug en afgestudeerd op de kerkrechtelijke opvattingen van Marnix van St. Aldegonde
donderdag 6 oktober 2022 om 17:43 aangepast 7 oktober 2022 13:26
Archiefbeeld van de laatst gehouden christelijk-gereformeerde synode, april 2022. Eind 2020 schreven deputaten Kerkorde en Kerkrecht nog: ‘De meerdere vergaderingen hebben geen bevoegdheid om de tucht toe te passen.’
Archiefbeeld van de laatst gehouden christelijk-gereformeerde synode, april 2022. Eind 2020 schreven deputaten Kerkorde en Kerkrecht nog: ‘De meerdere vergaderingen hebben geen bevoegdheid om de tucht toe te passen.’ beeld Dick Vos

In de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft een aantal kerken de ambten opengesteld voor vrouwen. Daarmee gaan ze in tegen de synodebesluiten van 1998 en 2022. De landelijke CGK-commissie (in het kerkelijk jargon: ‘deputaten’) kerkorde en kerkrecht kwam daarom afgelopen week met een advies over hoe het kerkverband moet omgaan met deze kerken (ND, 5 oktober).

Volgens het jongste advies is het ‘in de CGK niet mogelijk om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Doen kerken dat toch, dan is er alle reden om die kerken op dat schenden van de gezamenlijke kerkordelijke afspraken aan te spreken, en in die zin te vermanen.’ Tot zover is er niets aan de hand. Daarna vliegen deputaten de bocht uit door te stellen dat het volgens het geldende kerk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.

Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.

Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.