Ook de Amerikaanse president Biden kan vrede in Jemen niet herstellen. Hoe moet het verder?

Opinie
Een bemiddelingspoging van de Verenigde Naties in Jemen is vastgelopen. De bevolking is er het slachtoffer van.
Johan P. Buwalda • voormalig medewerker UNDP op het terrein van wederopbouw na rampen en conflicten met projectervaring in Jemen
donderdag 6 oktober 2022 om 20:00
Een begraafplaats voor oorlogsslachtoffers in Sana'a, Jemen.
Een begraafplaats voor oorlogsslachtoffers in Sana'a, Jemen. beeld epa / Yahya Arhab

Afgelopen zondag liep in Jemen een gevechtspauze af die inmiddels tweemaal met twee maanden was verlengd. Enkele minuten na middernacht braken in diverse delen van het land gevechten uit nadat de Houthi’s, een van de partijen in het conflict, een verdere verlenging hadden geweigerd. De hevigste gevechten vonden plaats bij Marib, waar de oorlog zich ook voor april al concentreerde. De Houthi’s bestormden de regeringstroepen met mortiergranaten en drones met explosieven.

 De ellendige burgeroorlog had bijna zeven jaar geduurd toen op 2 april voor de duur van twee maanden een staakt-het-vuren werd bepleit door de speciale gezant van de Verenigde Naties Hans Grundberg. Eindelijk was aanvoer van medische hulpgoederen en voedsel voor de to..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.

Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.

Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.