We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Opinie
We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren. Laten we de lat niet te laag leggen.
Theanne Boer • tekstschrijver
donderdag 6 oktober 2022 om 18:00 aangepast 06:18
Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wil staan is ook morele ambitie.
Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wil staan is ook morele ambitie. beeld anp / Robin Utrecht

Hij had een monster geschapen, zei Rutger Bregman in het ND van 29 september. Mensen gingen achteroverleunen na het lezen van zijn bestseller De meeste mensen deugen. En dat was niet de bedoeling. Dus schreef hij voor De Correspondent een artikel met de titel ‘Nee, je bent niet goed zoals je bent’. Als je behoort tot de welvarendste paar procent van de mensheid en je hebt ook nog eens welgeteld 2.000 werkweken te vullen, dan mag je niet achteroverleunen. 

Dan heb je de morele plicht om je kostbare tijd en geld te besteden aan het verbeteren van de wereld. Dan is het een enorme verspilling van talent om je tijd te slijten in suffe, nutteloze banen of, erger nog, om mee te werken aan dingen die de wereld slechter maken. Dan moet je moreel a..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?