We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren

Opinie
We hebben morele moed nodig om de wereld te verbeteren. Laten we de lat niet te laag leggen.
Theanne Boer • tekstschrijver
donderdag 6 oktober 2022 om 18:00 aangepast 7 oktober 2022 06:18
Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wil staan is ook morele ambitie.
Een managementfunctie in de zorg weigeren omdat je met je handen aan het bed wil staan is ook morele ambitie. beeld anp / Robin Utrecht

Hij had een monster geschapen, zei Rutger Bregman in het ND van 29 september. Mensen gingen achteroverleunen na het lezen van zijn bestseller De meeste mensen deugen. En dat was niet de bedoeling. Dus schreef hij voor De Correspondent een artikel met de titel ‘Nee, je bent niet goed zoals je bent’. Als je behoort tot de welvarendste paar procent van de mensheid en je hebt ook nog eens welgeteld 2.000 werkweken te vullen, dan mag je niet achteroverleunen. 

Dan heb je de morele plicht om je kostbare tijd en geld te besteden aan het verbeteren van de wereld. Dan is het een enorme verspilling van talent om je tijd te slijten in suffe, nutteloze banen of, erger nog, om mee te werken aan dingen die de wereld slechter maken. Dan moet je moreel a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.

Afbeelding

Beelden van een natuurramp zijn vaak onoverzichtelijk. Dat is logisch, omdat er chaos is ontstaan. Bij de aardbeving in Indonesië vorige week laat dit beeld met scheefgezakte gebouwen en een neergeploft dak echter in een klap goed de gevolgen zien.