De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

Opinie
Aan het einde van de roman Dit zijn de namen laat schrijver Tommy Wieringa zijn hoofdpersoon Beg een in zijn stad gestrande vluchteling meenemen naar een heuvel. Beg wijst in de verte: kijk, daar is de grens. Weken, misschien wel maanden heeft de jongen met anderen rondgetrokken op de steppe in de hoop dat ze op enig moment Europa zouden bereiken. Maar de poging eindigt in de stad waar Beg politiecommissaris is. Het beloofde land blijft onbereikbaar, alleen zichtbaar vanaf een heuveltop.
Rien Fraanje • publicist
donderdag 6 oktober 2022 om 14:25
Vluchtelingen wachten in Ter Apel op een slaapplaats.
Vluchtelingen wachten in Ter Apel op een slaapplaats. beeld anp / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

‘In de diepte meanderde de grens’, schrijft Wieringa, ‘vroeger was ze van deze kant zwaarbewaakt geweest. Vluchtelingen werden neergeschoten vanuit verborgen posities. Nu was het de andere kant die de grensbewaking had opgevoerd.’ 

De omkering is een haast terloopse maar scherpe observatie. Vroeger kon je niet weg vanuit het Oostblok omdat je eigen mensen en regering je tegenhielden. Nu kom je Europa niet in omdat de Europeanen je niet binnen laten.

Hoe herkenbaar. Vrijwel dagelijks lezen we in kranten en op internet over de verwoede pogingen van de EU om nieuwkomers tegen te houden. Vlak voordat wij in onze comfortabele huizen ons warme bed opzoeken, beweren Kamerleden in talkshows op tv dat we moeten voorkomen dat het vluchtelingenbeleid..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.

Afbeelding

Hoe de klassieke deugden kunnen helpen bij een nieuwe bestuurscultuur

Het wordt tijd dat we aandacht krijgen voor innerlijkheid in politiek en overheid. Goed bestuur en cultuurverandering vereisen reflectie, inkeer en meer ‘gevulde’ morele visies op het goede, schrijft Robert van Putten.

Afbeelding

Waarom een Belgische politicus de woordvoerder lijkt van de profeet Ezechiël

Wees vandaag maar eens het kind van een misdadiger. De kans is groot dat de goegemeente ook u met de vinger zal wijzen, en dat de misstap van uw vader of moeder ook u levenslang zal blijven achtervolgen, schrijft Hans Ausloos.