In Engeland regent het rechtszaken over gender. Laten we eerst daarvan leren

Opinie
De ontwikkelingen rondom genderbehandelingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk kunnen ons helpen niet dezelfde fouten te maken.
Gerrit Roorda • huisarts te Rijsdijk
donderdag 6 oktober 2022 om 04:22 aangepast 09:28
De Britse transgender Keira Bell (in het midden), hier op archiefbeeld uit december 2020, spande een rechtszaak aan tegen het verstrekken van puberteitsremmers aan jongeren onder de zestien.
De Britse transgender Keira Bell (in het midden), hier op archiefbeeld uit december 2020, spande een rechtszaak aan tegen het verstrekken van puberteitsremmers aan jongeren onder de zestien. beeld epa / Facundo Arrizabalaga

Voor een blik in onze nabije toekomst hoeven we vaak maar naar het westen te kijken: veel maatschappelijke en andere trends zien we in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al een aantal jaren eerder ontstaan voordat ze op het vasteland van Europa aankomen.

Zo is ook de spectaculaire toename van genderbehandelingen die we de laatste jaren zien al jaren eerder begonnen in Amerika en Engeland.

Omdat het om zeer ingrijpende behandelingen gaat, waarvan langetermijneffecten nog goeddeels onbekend zijn, zouden we met argusogen naar het westen moeten kijken. Wat staat ons te wachten?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.