Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

Opinie
De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs? En hoe werk je aan een veilig en open klimaat op school zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn dat jouw visie er niet mag zijn?
Sebastiaan en Wietske Kruyswijk • beide werkzaam voor Wiseducatie, WisEducatie ondersteunt scholen in het voortgezet (speciaal) en middelbaar beroepsonderwijs om te werken aan het structureel vormgeven van seksuele vorming, (online) mentale gezondheid en veiligheid
donderdag 6 oktober 2022 om 04:21 aangepast 06:21
Seksuelevormingsles op de middelbare school, Nieuwerkerk aan den IJssel.
Seksuelevormingsles op de middelbare school, Nieuwerkerk aan den IJssel. beeld anp / Marco de Swart

Rutgers, expertisecentrum voor seksualiteit, heeft maandag 3 oktober in samenwerking met 37 organisaties een manifest seksuele vorming overhandigd aan Mariëtte Hamer, regeringsfunctionaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, en minister Dennis Wiersma voor het primair en voortgezet onderwijs.

Jongeren geven in dat onderzoek de seksuele vorming op school een onvoldoende. Een van de argumenten die wordt gegeven is een treffende weergave van hoe de seksuele vorming van Rutgers en de verwante organisatie Soa Aids Nederland er tot voor kort uitzag: ‘Het ging vooral over hoe je het deed, en niet over een relatie, en hoe en wat er gebeurt. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?