Goede seksuele vorming op school bestaat uit meer dan lessen

Opinie
De grote uitdaging rondom seksuele vorming in het onderwijs ligt op een ander vlak. Hóé geef je die een plek binnen het bomvolle onderwijs? En hoe werk je aan een veilig en open klimaat op school zonder dat je daarbij bang hoeft te zijn dat jouw visie er niet mag zijn?
Sebastiaan en Wietske Kruyswijk • beide werkzaam voor Wiseducatie, WisEducatie ondersteunt scholen in het voortgezet (speciaal) en middelbaar beroepsonderwijs om te werken aan het structureel vormgeven van seksuele vorming, (online) mentale gezondheid en veiligheid
donderdag 6 oktober 2022 om 04:21 aangepast 06:21
Seksuelevormingsles op de middelbare school, Nieuwerkerk aan den IJssel.
Seksuelevormingsles op de middelbare school, Nieuwerkerk aan den IJssel. beeld anp / Marco de Swart

Rutgers, expertisecentrum voor seksualiteit, heeft maandag 3 oktober in samenwerking met 37 organisaties een manifest seksuele vorming overhandigd aan Mariëtte Hamer, regeringsfunctionaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, en minister Dennis Wiersma voor het primair en voortgezet onderwijs.

Jongeren geven in dat onderzoek de seksuele vorming op school een onvoldoende. Een van de argumenten die wordt gegeven is een treffende weergave van hoe de seksuele vorming van Rutgers en de verwante organisatie Soa Aids Nederland er tot voor kort uitzag: ‘Het ging vooral over hoe je het deed, en niet over een relatie, en hoe en wat er gebeurt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.

Afbeelding

Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november).

Afbeelding

Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Het belijden van de kerk staat ter discussie, geeft Pieter Pel als reden om niet mee te willen ‘in de plurale gemeenschap’ van een nieuwe gereformeerde fusiekerk.

Afbeelding

Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.