Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Opinie
Er zijn sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassenendoop, zoals het goddelijke initiatief in bekering én het belang van een bewuste beaming van de doop. Het erkennen van deze raakvlakken opent de deur voor verder gesprek.
Mark de Jager • protestants predikant in Dwingeloo
woensdag 5 oktober 2022 om 18:20 aangepast 22:03
'De doop is het sacrament van de eenheid. Het zou dus een antigif tegen polarisatie kunnen en moeten zijn, maar het tegendeel lijkt waar.'
'De doop is het sacrament van de eenheid. Het zou dus een antigif tegen polarisatie kunnen en moeten zijn, maar het tegendeel lijkt waar.' beeld anp en istock

Na afloop van een avond belijdeniscatechisatie bleef een achttienjarig gemeentelid zitten. ‘Zeg, Mark, hoe zit het eigenlijk met kinderdoop en volwassenendoop?’, vroeg hij. ‘Ah! Jij hebt zeker het Nederlands Dagblad gelezen!’, zei ik. ‘Het wat? O, die krant. Nee, die lezen alleen m’n opa en oma.’

Mijn verwachtingen waren blijkbaar gevormd door alle reacties op mijn column van afgelopen juli. Van de 34 columns die ik tot nu toe in deze krant schreef, kreeg ik op geen één zoveel reacties: ingezonden brieven, Facebook-comments, steunbetuigingen, zelfs een enkele haatmail.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.