Wat het debat over de doop heeft opgeleverd? ‘Ik hoop en bid dat doop teken van eenheid wordt’

Opinie
Er zijn sterke raakvlakken tussen de kinder- en volwassenendoop, zoals het goddelijke initiatief in bekering én het belang van een bewuste beaming van de doop. Het erkennen van deze raakvlakken opent de deur voor verder gesprek.
Mark de Jager • protestants predikant in Dwingeloo
woensdag 5 oktober 2022 om 18:20 aangepast 22:03
'De doop is het sacrament van de eenheid. Het zou dus een antigif tegen polarisatie kunnen en moeten zijn, maar het tegendeel lijkt waar.'
'De doop is het sacrament van de eenheid. Het zou dus een antigif tegen polarisatie kunnen en moeten zijn, maar het tegendeel lijkt waar.' beeld anp en istock

Na afloop van een avond belijdeniscatechisatie bleef een achttienjarig gemeentelid zitten. ‘Zeg, Mark, hoe zit het eigenlijk met kinderdoop en volwassenendoop?’, vroeg hij. ‘Ah! Jij hebt zeker het Nederlands Dagblad gelezen!’, zei ik. ‘Het wat? O, die krant. Nee, die lezen alleen m’n opa en oma.’

Mijn verwachtingen waren blijkbaar gevormd door alle reacties op mijn column van afgelopen juli. Van de 34 columns die ik tot nu toe in deze krant schreef, kreeg ik op geen één zoveel reacties: ingezonden brieven, Facebook-comments, steunbetuigingen, zelfs een enkele haatmail.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?