Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Opinie
Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels.
Pieter Dirk Dekker • theoloog, doet als promovendus aan de VU onderzoek naar verschillende christelijke opvattingen over rijkdom, armoede en Gods verkiezing
dinsdag 4 oktober 2022 om 15:54
Pieter Dirk Dekker
Pieter Dirk Dekker beeld ND

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Hoe duiden wij elkaar aan? ‘Zij’, ‘hij’, of misschien toch ‘hen? Steeds vaker vermelden mensen hun voorkeursvoornaamwoorden in hun online profielen. Met het debat over de nieuwe transgenderwet stond deze thematiek opeens weer even middenin de maatschappelijke belangstelling. En ook in de theologie woedt een stevig debat over ‘gegenderd’ taalgebruik. Daarbij gaat het soms over mensen, maar vaker over God.

Veel christenen hechten er bijvoorbeeld aan om God aan te spreken als ‘vader’. Dat is niet gek. Jezus zelf sprak regelmatig over God als zijn vader en leerde ook zijn leerlingen een gebed dat begint met de woorden ‘onze vader’. Tegelijkertijd hebben feministische theolog..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.