Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Opinie
Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels.
Pieter Dirk Dekker • theoloog, doet als promovendus aan de VU onderzoek naar verschillende christelijke opvattingen over rijkdom, armoede en Gods verkiezing
dinsdag 4 oktober 2022 om 15:54
Pieter Dirk Dekker
Pieter Dirk Dekker beeld ND

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Hoe duiden wij elkaar aan? ‘Zij’, ‘hij’, of misschien toch ‘hen? Steeds vaker vermelden mensen hun voorkeursvoornaamwoorden in hun online profielen. Met het debat over de nieuwe transgenderwet stond deze thematiek opeens weer even middenin de maatschappelijke belangstelling. En ook in de theologie woedt een stevig debat over ‘gegenderd’ taalgebruik. Daarbij gaat het soms over mensen, maar vaker over God.

Veel christenen hechten er bijvoorbeeld aan om God aan te spreken als ‘vader’. Dat is niet gek. Jezus zelf sprak regelmatig over God als zijn vader en leerde ook zijn leerlingen een gebed dat begint met de woorden ‘onze vader’. Tegelijkertijd hebben feministische theolog..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?