Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Opinie
Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen en ruimtelijke ordening die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar loopt Hugo de Jonge niet te ver voor de troepen uit en houdt hij de uitvoerbaarheid van zijn plannen voldoende in de gaten? De projectontwikkelaars en bouwers van Nederland twijfelen nog, schrijft Marnix Norder, onder meer voormalig wethouder voor Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting in Den Haag.
Marnix Norder • was wethouder voor Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting in Den Haag; van 2017 tot 2019 voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van wooncorporaties in Nederland; medeoprichter van Steenvlinder, een sociaal-maatschappelijke projectontwikkelaar die mensen regie geeft over hoe hun woning eruit ziet
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:00
Woonminister Hugo de Jonge komt met ambitieuze plannen. Maar hoe uitvoerbaar zijn die?
Woonminister Hugo de Jonge komt met ambitieuze plannen. Maar hoe uitvoerbaar zijn die? beeld anp / Laurens van Putten

De regie op wonen en ruimtelijke ordening is gelukkig weer terug op één plek, het gevolg van het weer in het leven roepen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening, nu geleid door CDA’er Hugo de Jonge. En er is eindelijk weer een plan om uit de woningimpasse te komen.

Jarenlang zijn we met de voorgangers van De Jonge ‘door de woestijn getrokken’. 

De periode met Kajsa Ollongren (tussen 2017 en 2022 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waaronder ‘wonen’ viel) was er een van passiviteit en gebrek aan visie. En daarvoor, van 2012 tot 2017 was Stef Blok verantwoordelijk voor wonen. Zijn onbegrensde geloof en vertrouwen in de vrije markt pakten desastreus uit. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.