Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Opinie
Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen en ruimtelijke ordening die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar loopt Hugo de Jonge niet te ver voor de troepen uit en houdt hij de uitvoerbaarheid van zijn plannen voldoende in de gaten? De projectontwikkelaars en bouwers van Nederland twijfelen nog, schrijft Marnix Norder, onder meer voormalig wethouder voor Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting in Den Haag.
Marnix Norder • was wethouder voor Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting in Den Haag; van 2017 tot 2019 voorzitter van Aedes, de koepelorganisatie van wooncorporaties in Nederland; medeoprichter van Steenvlinder, een sociaal-maatschappelijke projectontwikkelaar die mensen regie geeft over hoe hun woning eruit ziet
dinsdag 4 oktober 2022 om 17:00
Woonminister Hugo de Jonge komt met ambitieuze plannen. Maar hoe uitvoerbaar zijn die?
Woonminister Hugo de Jonge komt met ambitieuze plannen. Maar hoe uitvoerbaar zijn die? beeld anp / Laurens van Putten

De regie op wonen en ruimtelijke ordening is gelukkig weer terug op één plek, het gevolg van het weer in het leven roepen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening, nu geleid door CDA’er Hugo de Jonge. En er is eindelijk weer een plan om uit de woningimpasse te komen.

Jarenlang zijn we met de voorgangers van De Jonge ‘door de woestijn getrokken’. 

De periode met Kajsa Ollongren (tussen 2017 en 2022 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waaronder ‘wonen’ viel) was er een van passiviteit en gebrek aan visie. En daarvoor, van 2012 tot 2017 was Stef Blok verantwoordelijk voor wonen. Zijn onbegrensde geloof en vertrouwen in de vrije markt pakten desastreus uit. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.