Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Opinie
Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt tot stijging van kennis en inkomen.
Robert van den Heuvel • ondernemer in Afrika en Azië met zijn onderneming Sprout Economics
maandag 3 oktober 2022 om 22:38
De productie van aluminium pannen in een fabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.
De productie van aluminium pannen in een fabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. beeld anp / Kazi Salahuddin Razu

De economen Matthias Olthaar en Paul Schenderling snijden met hun artikel ‘Ontwikkelingslanden hebben te weinig aan handel met Westen’ de goede thema’s aan (Nederlands Dagblad, 29 september). Maar naar mijn mening slaan zij de plank op een aantal punten mis.

Al twintig jaar werk ik in Afrika en in landen als Vietnam, India en Bangladesh. Als tien miljoen mensen in niet-westers landen werken voor onze producten, zoals Olthaar en Schenderling aangeven, dan helpen wij die mensen daar juist aan werk. Dat is geen modern kolonialisme maar internationale samenwerking.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?