Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Opinie
Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt tot stijging van kennis en inkomen.
Robert van den Heuvel • ondernemer in Afrika en Azië met zijn onderneming Sprout Economics
maandag 3 oktober 2022 om 22:38
De productie van aluminium pannen in een fabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.
De productie van aluminium pannen in een fabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka. beeld anp / Kazi Salahuddin Razu

De economen Matthias Olthaar en Paul Schenderling snijden met hun artikel ‘Ontwikkelingslanden hebben te weinig aan handel met Westen’ de goede thema’s aan (Nederlands Dagblad, 29 september). Maar naar mijn mening slaan zij de plank op een aantal punten mis.

Al twintig jaar werk ik in Afrika en in landen als Vietnam, India en Bangladesh. Als tien miljoen mensen in niet-westers landen werken voor onze producten, zoals Olthaar en Schenderling aangeven, dan helpen wij die mensen daar juist aan werk. Dat is geen modern kolonialisme maar internationale samenwerking.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.