Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

Opinie
De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken die hen het idee geven dat ze zelf vogelvrij zijn. Dat komt het onderwijs niet ten goede.
Jos van Remundt • was docent op hogescholen en heeft meerdere boeken geschreven over levensbeschouwelijke communicatie en identiteitsontwikkeling in het (basis)onderwijs, momenteel actief bij stichting Echelon
maandag 3 oktober 2022 om 15:45 aangepast 19:20
Veel jongeren gaan het onderwijs niet in, want ‘je komt onder een vergrootglas te liggen’ of ‘je wordt een speelbal'.
Veel jongeren gaan het onderwijs niet in, want ‘je komt onder een vergrootglas te liggen’ of ‘je wordt een speelbal'. beeld anp / Sander Koning

Steeds vaker wordt van een leerkracht verwacht dat deze ‘multicultureel inclusief’ is. Alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, moeten zich thuis en veilig voelen in de klas. Dat ideaal wordt breed gepromoot in veel onderwijsbladen. Zo schrijft de Utrechtse onderwijs- en diversiteitsdeskundige Jolien Geerlings in het vakblad Didactief (april 2021) dat het belangrijk is een inclusief multiculturalisme in de klas te bewerkstelligen, waarbij de Nederlandse identiteit als een van de kleuren in de klas geldt. De leerkrachten moeten uitdragen dat diversiteit niet alleen gaat over de culturele achtergrond van minderheden, maar ook over die van autochtone Nederlanders.

vogelvrijHet gevolg van deze benadering, wat ook op vele pabo’s nagestreefd wor..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Er is alle reden verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Wegwerpscharen en dure metalen zaagbladen: Waar blijft de broodnodige visie op circulaire zorg?

Verduurzamen van de zorg, waar veel wordt gewerkt met wegwerpproducten, is van groot belang. Maar wetgeving staat een circulaire zorg nu nog te veel in de weg, schrijft expert Ilyes Machkor.

Afbeelding

Carola Schouten mag de armen wel wat meer tegemoetkomen. Beter nog: voorkom armoede

De wet die ervoor moet zorgen dat iedereen meedoet (Participatiewet) wordt iets soepeler. Je mag bijvoorbeeld wat meer bijverdienen. Maar de wet blijft zwaar leunen op controles, stelt Peter Heijkoop.

Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.