Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Opinie
Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige staat bekend om zijn liefde voor de armen en de dieren. Wereldwijd besteden mensen op dierendag extra aandacht aan dieren en dierenwelzijn. Ze verwennen hun huisdier of zetten zich in voor dieren die in de verdrukking zijn gekomen; pelsdieren, proefdieren in de cosmetica of dieren in de veehouderij. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou?
Annelies Buit
maandag 3 oktober 2022 om 09:10
Van links naar rechts: Klaas Hoff, André van Aarle, Matty van Leijenhorst, Nico van der Vegt, Maria Bouwman, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong.
Van links naar rechts: Klaas Hoff, André van Aarle, Matty van Leijenhorst, Nico van der Vegt, Maria Bouwman, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong. beeld nd

Gezond verlangen

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Je moet altijd goed voor dieren zijn en het maakt dan niet uit waarom het dier gehouden wordt. Of het nu gaat over de voedselvoorziening, huiselijk geluk of natuurplezier, elk dier dient waardig te leven en als de tijd daar is dient het dier waardig aan zijn einde te komen. Voor de rest is dierendag - net als Vaderdag, Moederdag en Valentijnsdag - een uitvinding van commerciële partijen die gewoon omzet nodig hebben om te kunnen bestaan.

Wel zie ik dat de afgodische benadering van alle milieuaspecten ook afstraalt op de dieren. Daardoor zijn dieren zo belangrijk geworden dat soms grote bouwprojecten stilgelegd worden, omdat er een bepaald diertje beschermd zou moeten worden. Dat lijkt me echt bui..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.