Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Opinie
Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige staat bekend om zijn liefde voor de armen en de dieren. Wereldwijd besteden mensen op dierendag extra aandacht aan dieren en dierenwelzijn. Ze verwennen hun huisdier of zetten zich in voor dieren die in de verdrukking zijn gekomen; pelsdieren, proefdieren in de cosmetica of dieren in de veehouderij. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou?
Annelies Buit
maandag 3 oktober 2022 om 09:10
Van links naar rechts: Klaas Hoff, André van Aarle, Matty van Leijenhorst, Nico van der Vegt, Maria Bouwman, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong.
Van links naar rechts: Klaas Hoff, André van Aarle, Matty van Leijenhorst, Nico van der Vegt, Maria Bouwman, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong. beeld nd

Gezond verlangen

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Je moet altijd goed voor dieren zijn en het maakt dan niet uit waarom het dier gehouden wordt. Of het nu gaat over de voedselvoorziening, huiselijk geluk of natuurplezier, elk dier dient waardig te leven en als de tijd daar is dient het dier waardig aan zijn einde te komen. Voor de rest is dierendag - net als Vaderdag, Moederdag en Valentijnsdag - een uitvinding van commerciële partijen die gewoon omzet nodig hebben om te kunnen bestaan.

Wel zie ik dat de afgodische benadering van alle milieuaspecten ook afstraalt op de dieren. Daardoor zijn dieren zo belangrijk geworden dat soms grote bouwprojecten stilgelegd worden, omdat er een bepaald diertje beschermd zou moeten worden. Dat lijkt me echt bui..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.