Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Opinie
Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Deze heilige staat bekend om zijn liefde voor de armen en de dieren. Wereldwijd besteden mensen op dierendag extra aandacht aan dieren en dierenwelzijn. Ze verwennen hun huisdier of zetten zich in voor dieren die in de verdrukking zijn gekomen; pelsdieren, proefdieren in de cosmetica of dieren in de veehouderij. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou?
Annelies Buit
maandag 3 oktober 2022 om 09:10
Van links naar rechts: Klaas Hoff, André van Aarle, Matty van Leijenhorst, Nico van der Vegt, Maria Bouwman, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong.
Van links naar rechts: Klaas Hoff, André van Aarle, Matty van Leijenhorst, Nico van der Vegt, Maria Bouwman, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong. beeld nd

Gezond verlangen

Klaas Jan Hoff, akkerbouwer

Je moet altijd goed voor dieren zijn en het maakt dan niet uit waarom het dier gehouden wordt. Of het nu gaat over de voedselvoorziening, huiselijk geluk of natuurplezier, elk dier dient waardig te leven en als de tijd daar is dient het dier waardig aan zijn einde te komen. Voor de rest is dierendag - net als Vaderdag, Moederdag en Valentijnsdag - een uitvinding van commerciële partijen die gewoon omzet nodig hebben om te kunnen bestaan.

Wel zie ik dat de afgodische benadering van alle milieuaspecten ook afstraalt op de dieren. Daardoor zijn dieren zo belangrijk geworden dat soms grote bouwprojecten stilgelegd worden, omdat er een bepaald diertje beschermd zou moeten worden. Dat lijkt me echt bui..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?