Geef kinderen in asielzoekerscentra zo snel mogelijk psychologische hulp

Opinie
Kinderen die zichzelf verminken, overmatig alcohol en drugs gebruiken of een zelfmoordpoging doen. Het is gedrag dat je nooit wilt zien. Stel psychologische eerste hulp beschikbaar voor asielkinderen die meer meegemaakt hebben dan goed voor hen is.
Pim Kraan • algemeen directeur, Save the Children Nederland
zaterdag 1 oktober 2022 om 17:55
Ongeveer een op de drie vluchtelingen naar Europa is minderjarig. Geweld lijkt bijna onvermijdelijk voor deze groep kinderen en het wordt veroorzaakt doordat Fort Europa de deur dichthoudt.
Ongeveer een op de drie vluchtelingen naar Europa is minderjarig. Geweld lijkt bijna onvermijdelijk voor deze groep kinderen en het wordt veroorzaakt doordat Fort Europa de deur dichthoudt. beeld anp / Robin Utrecht

Ongeveer een op de drie vluchtelingen naar Europa is minderjarig. Kinderen vluchten niet zo maar, maar zijn op de vlucht voor mensenrechtenschendingen in hun eigen land. Zij steken de grenzen over in het donker, en worden vaak met geweld terug de grens over gestuurd. Kinderen op de vlucht ervaren veel geweld. Ze lopen daarbij niet alleen fysiek beschadigingen op, maar zeker ook mentaal. 

Geweld lijkt bijna onvermijdelijk voor deze groep kinderen en het wordt veroorzaakt doordat Fort Europa de deur dichthoudt. Juist de mensen die macht hebben, zoals smokkelaars en de grenspolitie, gebruiken het meeste geweld. Kinderen vertellen dat ze hun kleren uit moesten trekken, in de kou moesten staan, elektrische schokken toegediend kregen, en werden..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan, stelt Joas Wagemakers in het debat over de OneLove-band.

Afbeelding

Kerntaak in ons gezinshuis: op slinkse wijze zien te voorkomen dat de pleuris uitbreekt

Ik was al een conflictmijdend type, maar daar kun je dus ook je vak van maken, schrijft Anita Zeldenrust over haar dagelijks leven als moeder in een gezinshuis en hoe ze smeulende vuurtjes al zeer vroeg opmerkt.

Afbeelding

Hoe vaak staat de bezorger van pakketjes voor jouw deur?

Mensen bestellen vaak meer dan ze nodig hebben en sturen artikelen, vaak gratis, weer retour. Hoe zit het met jouw online koopgedrag? En denk jij ook dat het anders kan en moet?

Afbeelding

Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat volgens Lourens Geuze een trend bij kerkenraden zien: het pragmatisme voert bij allerlei besluiten meer dan eens de boventoon.

Afbeelding

Wijsheid van een rechter of een gebrek daaraan kunnen zich in één persoon manifesteren

Als je in een rechtszaak betrokken raakt, maakt het dan wat uit welke rechter je treft? Het korte antwoord is ja. En dat is misschien maar goed ook, schrijft oud-president van het Haagse gerechtshof Leendert Verheij.

Afbeelding

Liturgische momenten helpen om het besef te voeden dat we afhankelijk zijn van wat de aarde geeft

We moeten goed voor planten, dieren en het bodemleven zorgen, stelt Jan van der Stoep vandaag bij het aanvaarden van zijn ambt als bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan Wageningen University & Research.