Geef kinderen in asielzoekerscentra zo snel mogelijk psychologische hulp

Opinie
Kinderen die zichzelf verminken, overmatig alcohol en drugs gebruiken of een zelfmoordpoging doen. Het is gedrag dat je nooit wilt zien. Stel psychologische eerste hulp beschikbaar voor asielkinderen die meer meegemaakt hebben dan goed voor hen is.
Pim Kraan • algemeen directeur, Save the Children Nederland
zaterdag 1 oktober 2022 om 17:55
Ongeveer een op de drie vluchtelingen naar Europa is minderjarig. Geweld lijkt bijna onvermijdelijk voor deze groep kinderen en het wordt veroorzaakt doordat Fort Europa de deur dichthoudt.
Ongeveer een op de drie vluchtelingen naar Europa is minderjarig. Geweld lijkt bijna onvermijdelijk voor deze groep kinderen en het wordt veroorzaakt doordat Fort Europa de deur dichthoudt. beeld anp / Robin Utrecht

Ongeveer een op de drie vluchtelingen naar Europa is minderjarig. Kinderen vluchten niet zo maar, maar zijn op de vlucht voor mensenrechtenschendingen in hun eigen land. Zij steken de grenzen over in het donker, en worden vaak met geweld terug de grens over gestuurd. Kinderen op de vlucht ervaren veel geweld. Ze lopen daarbij niet alleen fysiek beschadigingen op, maar zeker ook mentaal. 

Geweld lijkt bijna onvermijdelijk voor deze groep kinderen en het wordt veroorzaakt doordat Fort Europa de deur dichthoudt. Juist de mensen die macht hebben, zoals smokkelaars en de grenspolitie, gebruiken het meeste geweld. Kinderen vertellen dat ze hun kleren uit moesten trekken, in de kou moesten staan, elektrische schokken toegediend kregen, en werden..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.