Evangelische en gereformeerde vogeltjes kunnen van elkaar leren

Ingezonden
Wabe Bakker, Zwolle
vrijdag 30 september 2022 om 04:24
Afbeelding
beeld ap / Manuel Balce Ceneta

Voorgaan is een wekelijkse oefening in wijsheid, staat er boven het interview met dominee Jaap Oosterhuis (ND 24 september). Wat een eerlijk en leerzaam verhaal over de schepping en de opdracht om duurzaam met de schepping om te gaan. Prachtig is ook de voorzichtigheid als hij spreekt over de zoektocht van het geloof. ‘Wij moeten nooit denken dat wij precies weten hoe het zit, alsof wij God helemaal begrijpen.’ Daarna gaat hij - wat hij zelf ook zegt - iets riskants beweren en generaliseren en doet enkele uitspraken over het evangelische geloof. Hij zegt: ‘Het evangelische geloof is steeds meer egovoedend geworden, een podiumgeloof ... en de verleiding van het podium kan mensen verzieken.’ Als gereformeerde broeder vind ik dit j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.