Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

Opinie
In dit door hebzucht uitgemergeld laagland waar lankmoedigheid niet meer in aanzien staat en intimidatie wordt beloond met overleg - in dit verschroeid neutraal gebied waar vreemdelingen vreemden blijven en nabuurschap enkel het eigen erf betreft, verlang ik als de moed me in de schoenen zinkt steeds vaker naar de pure eenvoud van de gospel. Naar een geluid van hoop op blote voeten dat als een stroom vol liefde de mensen met elkaar verbindt in plaats van scheidt - hetgeen net weer even anders wordt geschreven dan het meer vertrouwde ‘schijt’.
Peter Sierksma
vrijdag 30 september 2022 om 04:22 aangepast 19:04
Mahalia Jackson in Utrecht, in 1964.
Mahalia Jackson in Utrecht, in 1964. beeld nationaal archief
Essays

En zie, soms valt het mee. Nog voor ik mijn verlangen in gebed heb omgezet, komt het Utrechtse Museum Catharijneconvent met een overweldigende expositie over de gospel. Met ‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde. Een tentoonstelling als festival, als indrukwekkend exodusverhaal waarin talloze ooit geknechte mensen zomaar het diensthuis uit weten te dansen, op weg naar een betere toekomst voor iedereen.

Want om verder alle pathos maar te laten varen, Gospel is een groot hartverwarmend welkom dat al bij de poort van het museum begint als Shirma Rouse je met open armen enthousiast begroet. Zij is de gi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een vriendschap kent vele facetten en kan je zomaar wijze lessen voor het leven leren

De onverwachte vriendschap met Jack, twee jaar geleden, leerde Hanneke Veurink-Malda over de rafels van het leven en dat sommige problemen niet vragen om een oplossing, maar om nabijheid.

Afbeelding

De term kloof is een onproductieve term die vooral resoneert bij ontevredenen

'De kloof' tussen stad en platteland is een simplificatie die geen recht doet aan velerlei scheidslijnen die dwars door steden en landelijk gebied lopen. Een essay van de Friese migrant en oud-Franeker Sjirk Kuijper.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.