Het kweken van embryo’s voor onderzoek kan onnodig lijden voorkomen

Opinie
Het kweken van embryo’s voor onderzoek biedt allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te voorkomen. Die mogelijkheden moeten strikt beperkt worden.
André Poortman • stafmedewerker Wetenschappelijk Instituut voor het CDA
donderdag 29 september 2022 om 18:00
'Maar wat is de mens? Een groep cellen? Zijn DNA? Nee, de mens overstijgt dat.'
'Maar wat is de mens? Een groep cellen? Zijn DNA? Nee, de mens overstijgt dat.' beeld Getty Images/iStockphoto

De medisch-technologische mogelijkheden rond het begin van het leven, lopen vooruit op de wetgeving. Daarom is het Wetenschappelijk Instituut gekomen met het rapport Een ongekend begin. De huidige stand van de wetenschap moet genormeerd worden en we zullen ons opnieuw tot ethische vragen moeten verhouden.

Vorige week schreef hoogleraar ethiek Theo Boer een reactie op ons rapport (ND, 20 september). Hij bespreekt vooral het punt van het speciaal kweken van embryo’s voor onderzoek. Dat onderzoek richt zich op erfelijke ziektes en manieren om die ziektes in het DNA zelf te reparer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.