Het kweken van embryo’s voor onderzoek kan onnodig lijden voorkomen

Opinie
Het kweken van embryo’s voor onderzoek biedt allerlei mogelijkheden, bijvoorbeeld om erfelijke ziektes te voorkomen. Die mogelijkheden moeten strikt beperkt worden.
André Poortman • stafmedewerker Wetenschappelijk Instituut voor het CDA
donderdag 29 september 2022 om 18:00
'Maar wat is de mens? Een groep cellen? Zijn DNA? Nee, de mens overstijgt dat.'
'Maar wat is de mens? Een groep cellen? Zijn DNA? Nee, de mens overstijgt dat.' beeld Getty Images/iStockphoto

De medisch-technologische mogelijkheden rond het begin van het leven, lopen vooruit op de wetgeving. Daarom is het Wetenschappelijk Instituut gekomen met het rapport Een ongekend begin. De huidige stand van de wetenschap moet genormeerd worden en we zullen ons opnieuw tot ethische vragen moeten verhouden.

Vorige week schreef hoogleraar ethiek Theo Boer een reactie op ons rapport (ND, 20 september). Hij bespreekt vooral het punt van het speciaal kweken van embryo’s voor onderzoek. Dat onderzoek richt zich op erfelijke ziektes en manieren om die ziektes in het DNA zelf te reparer..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?