Kerk, bied ruimte aan tieners die mentaal niet fit zijn

Opinie
Juist kerken kunnen een plek zijn voor tieners met mentale problemen, een plek waar jongeren mentale veerkracht kunnen opdoen.
Christien de Ruyter • adviseur jeugdwerk en pastoraat bij Kerkpunt Ingrid Plantinga • adviseur geloofsopvoeding en geloofsleren bij Kerkpunt
donderdag 29 september 2022 om 17:00
Efr zijn nogal wat tieners die van binnen voelen dat ze tekortschieten en falen. Ze voelen zich lang niet altijd gelukkig en bijzonder. Deze innerlijke spanning put hen mentaal uit.
Efr zijn nogal wat tieners die van binnen voelen dat ze tekortschieten en falen. Ze voelen zich lang niet altijd gelukkig en bijzonder. Deze innerlijke spanning put hen mentaal uit. beeld anp / Copyright Jilmer Postma

43 procent van de meiden op de middelbare school ervaart emotionele problemen. De oorzaak is mogelijk de prestatiedruk vanuit school, ouders en maatschappij. 

De cijfers zijn schokkend: Het aantal tienermeiden met mentale problemen is in de afgelopen vier jaar gestegen van 28 naar 44 procent en ook bij jongens nemen de mentale problemen toe. Dit blijkt uit het Nederlandse onderzoek ‘Health Behaviour in School-aged Children’ (HBSC). Maar zien kerken deze mentale problemen ook? Is er in de christelijke gemeente oog voor de kwetsbaarheid en de pijn van tieners?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’