Kerk, bied ruimte aan tieners die mentaal niet fit zijn

Opinie
Juist kerken kunnen een plek zijn voor tieners met mentale problemen, een plek waar jongeren mentale veerkracht kunnen opdoen.
Christien de Ruyter • adviseur jeugdwerk en pastoraat bij Kerkpunt Ingrid Plantinga • adviseur geloofsopvoeding en geloofsleren bij Kerkpunt
donderdag 29 september 2022 om 17:00
Efr zijn nogal wat tieners die van binnen voelen dat ze tekortschieten en falen. Ze voelen zich lang niet altijd gelukkig en bijzonder. Deze innerlijke spanning put hen mentaal uit.
Efr zijn nogal wat tieners die van binnen voelen dat ze tekortschieten en falen. Ze voelen zich lang niet altijd gelukkig en bijzonder. Deze innerlijke spanning put hen mentaal uit. beeld anp / Copyright Jilmer Postma

43 procent van de meiden op de middelbare school ervaart emotionele problemen. De oorzaak is mogelijk de prestatiedruk vanuit school, ouders en maatschappij. 

De cijfers zijn schokkend: Het aantal tienermeiden met mentale problemen is in de afgelopen vier jaar gestegen van 28 naar 44 procent en ook bij jongens nemen de mentale problemen toe. Dit blijkt uit het Nederlandse onderzoek ‘Health Behaviour in School-aged Children’ (HBSC). Maar zien kerken deze mentale problemen ook? Is er in de christelijke gemeente oog voor de kwetsbaarheid en de pijn van tieners?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.

Afbeelding

Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om, signaleert Volkskrant-redacteur Peter de Waard. Feest wordt er voorlopig niet gevierd.

Afbeelding

De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs. Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.

Afbeelding

Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Afrika is een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie, schrijft Hans Valkenburg.