Wegens gebrek aan ambitie stort het kabinet ons openbaar vervoer in een vrije val

Opinie
In het openbaar vervoer nemen de reizigersaantallen af en de kosten toe. Dat leidt tot verschraling van ons vervoersnetwerk. De politiek grijpt vooralsnog niet in en dat zet Nederland in vergelijking met de grote metropolen in de wereld op grote achterstand.
Bart Drenth • voorzitter van de Reizigers Advies Raad van de vervoersregio Amsterdam en voorzitter van MKB Amsterdam
donderdag 29 september 2022 om 12:10
Verkeer op de A10 tijdens de avondspits.Meer reizigers stappen in de auto dan vóór de coronacrisis.
Verkeer op de A10 tijdens de avondspits.Meer reizigers stappen in de auto dan vóór de coronacrisis. beeld anp / Ramon van Flymen

In 2019 ging het goed met het openbaar vervoer, vooral in Amsterdam. Door een investering in de Noordzuidlijn nam het aantal reizigers enorm toe. Het Amsterdamse ov vervoerde op goede dagen een miljoen reizigers. Omdat meer passagiers ook meer inkomsten genereren, kon de subsidie voor het Amsterdamse ov naar nul. Daardoor was er meer geld beschikbaar voor andere investeringen in publiek transport. Het vliegwiel van de vooruitgang en vergroening kwam op snelheid. Maar toen volgden achtereenvolgens corona en een nieuw kabinet.

Tijdens de lockdowns zag de toenmalige regering in dat het belangrijk was het ov-netwerk in stand te houden, ook al was reizen niet of nauwelijks toegestaan. Netwerken die in verval raken, zijn immers moeilijker te he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet

Hoogleraar Jaap Dekker kruipt in de huid van Ebed-Melech. Deze dienaar van de koning in bijbelse tijden werd ten onrechte als slaaf neergezet. En zich ook nog wat andere vooroordelen moest laten welgevallen.

Afbeelding

Hoe maken we onze boodschap aan Qatar geloofwaardig? Niet alleen door een armband of speldje

Een statement maken over de arbeidsomstandigheden in Qatar is niet genoeg. We moeten in Nederland ook eerlijk naar onszelf durven kijken, schrijven Anne van der Meer en Floris Grijzenhout.

Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.