Tien miljoen mensen werken voor producten die in Nederland belanden. Maar ze profiteren er zelf niet van

Opinie
Ontwikkelingslanden hebben te weinig aan handel met het Westen. De voorwaarden voor handel moeten veranderen, betogen economen Paul Schenderling en Matthias Olthaar.
Paul Schenderling • econoom bij Berenschot en schrijver Matthias Olthaar • lector Vitale Economie aan NHL Stenden Hogeschool, auteur en columnist
woensdag 28 september 2022 om 19:58
Een medewerker in een fabriek in Narayangani, Bangaladesh, droogt stoffen nadat kleurstof is toegevoegd. Bangladesh is een van de grootste exporteurs van kleding ter wereld. Veel westerse landen laten er hun kleding maken.
Een medewerker in een fabriek in Narayangani, Bangaladesh, droogt stoffen nadat kleurstof is toegevoegd. Bangladesh is een van de grootste exporteurs van kleding ter wereld. Veel westerse landen laten er hun kleding maken. beeld Zuma Press / Hcredit Image: © Habibur Rahman/alto Press via Zuma Press

Het is de bakker om de hoek die zo bekend en vertrouwd lijkt. Je komt er al jaren een paar keer per week om vers brood te halen. Dan doe je onverwachts een schokkende ontdekking. Door de kier van een deur achter de toonbank kijk je in een donkere ruimte en ziet daar allemaal vrouwen, mannen en kinderen deeg kneden, beslag maken, fruit snijden en ga maar zo door. Plots vang je een blik op van een vrouw die opkijkt. De wanhoop is af te lezen uit haar ogen. Het is alsof ze luid schreeuwend ‘help’ fluistert. Je ontdekt dat de mensen dagelijks minstens twaalf uur werken, zes euro per dag betaald krijgen, nauwelijks verlof hebben en alleen maar rijst eten. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’