Tien miljoen mensen werken voor producten die in Nederland belanden. Maar ze profiteren er zelf niet van

Opinie
Ontwikkelingslanden hebben te weinig aan handel met het Westen. De voorwaarden voor handel moeten veranderen, betogen economen Paul Schenderling en Matthias Olthaar.
Paul Schenderling • econoom bij Berenschot en schrijver Matthias Olthaar • lector Vitale Economie aan NHL Stenden Hogeschool, auteur en columnist
woensdag 28 september 2022 om 19:58
Een medewerker in een fabriek in Narayangani, Bangaladesh, droogt stoffen nadat kleurstof is toegevoegd. Bangladesh is een van de grootste exporteurs van kleding ter wereld. Veel westerse landen laten er hun kleding maken.
Een medewerker in een fabriek in Narayangani, Bangaladesh, droogt stoffen nadat kleurstof is toegevoegd. Bangladesh is een van de grootste exporteurs van kleding ter wereld. Veel westerse landen laten er hun kleding maken. beeld Zuma Press / Hcredit Image: © Habibur Rahman/alto Press via Zuma Press

Het is de bakker om de hoek die zo bekend en vertrouwd lijkt. Je komt er al jaren een paar keer per week om vers brood te halen. Dan doe je onverwachts een schokkende ontdekking. Door de kier van een deur achter de toonbank kijk je in een donkere ruimte en ziet daar allemaal vrouwen, mannen en kinderen deeg kneden, beslag maken, fruit snijden en ga maar zo door. Plots vang je een blik op van een vrouw die opkijkt. De wanhoop is af te lezen uit haar ogen. Het is alsof ze luid schreeuwend ‘help’ fluistert. Je ontdekt dat de mensen dagelijks minstens twaalf uur werken, zes euro per dag betaald krijgen, nauwelijks verlof hebben en alleen maar rijst eten. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?

Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.