Vraag een minister om een perspectiefbrief en het klamme zweet breekt hem uit

Column
Daar was-ie weer. De perspectiefbrief. In de krant van afgelopen maandag, in een verhaal over de nog niet gevonden minister van Landbouw. En dat die nog niet gevonden is, zou wel eens met die brief te maken kunnen hebben. Want in dat stuk stond, alsof het niks was, dat de nieuwe minister straks een perspectiefbrief gaat schrijven. Bij het lezen van zo’n zin - in de hogere CU-kringen wordt deze krant goed gelezen - moet ergens in het land het klamme zweet opnieuw zijn uitgebroken. ‘Amice, welke molensteen wil je om je nek? Wat dacht je van een perspectiefbrief?’
André Zwartbol
woensdag 28 september 2022 om 20:00
Andre Zwartbol
Andre Zwartbol beeld

De perspectiefbrief is een soort ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ voor grote mensen. En dat je de mensen die een poosje hebben staan gissen dan toegeeft dat je het zelf eigenlijk ook niet ziet. ‘Waar zie jij dan iets groens? Sorry jongens, dat is er helemaal niet.’ Iedereen nijdig natuurlijk. ‘Je snapt het spelletje niet joh, je speelt vals.’ Boze blikken. Weg minister. Volgende graag. Met een nieuw perspectief op liefst grazige CU-weiden. 

Hoe schrijf je een brief over iets wat er niet is. Tenminste, niet voor iedere koe. Voor boeren is er nog wel wat, maar dan moeten ze anders gaan werken. Wat ook kan: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de boeren een perspectiefbrief laten schrijven. ‘Wat dacht je van een andere baan?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.