Vraag een minister om een perspectiefbrief en het klamme zweet breekt hem uit

Column
Daar was-ie weer. De perspectiefbrief. In de krant van afgelopen maandag, in een verhaal over de nog niet gevonden minister van Landbouw. En dat die nog niet gevonden is, zou wel eens met die brief te maken kunnen hebben. Want in dat stuk stond, alsof het niks was, dat de nieuwe minister straks een perspectiefbrief gaat schrijven. Bij het lezen van zo’n zin - in de hogere CU-kringen wordt deze krant goed gelezen - moet ergens in het land het klamme zweet opnieuw zijn uitgebroken. ‘Amice, welke molensteen wil je om je nek? Wat dacht je van een perspectiefbrief?’
André Zwartbol
woensdag 28 september 2022 om 20:00
Andre Zwartbol
Andre Zwartbol beeld

De perspectiefbrief is een soort ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ voor grote mensen. En dat je de mensen die een poosje hebben staan gissen dan toegeeft dat je het zelf eigenlijk ook niet ziet. ‘Waar zie jij dan iets groens? Sorry jongens, dat is er helemaal niet.’ Iedereen nijdig natuurlijk. ‘Je snapt het spelletje niet joh, je speelt vals.’ Boze blikken. Weg minister. Volgende graag. Met een nieuw perspectief op liefst grazige CU-weiden. 

Hoe schrijf je een brief over iets wat er niet is. Tenminste, niet voor iedere koe. Voor boeren is er nog wel wat, maar dan moeten ze anders gaan werken. Wat ook kan: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de boeren een perspectiefbrief laten schrijven. ‘Wat dacht je van een andere baan?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’