Waarom bomen kappen bij Huis Doorn geen goed idee is

Opinie
Bij Huis Doorn staat een prachtig bos op het punt van omvallen. De droogte heeft het glansrijk doorstaan, maar volgens het Rijksvastgoedbedrijf moeten 484 gezonde beuken om, variërend in leeftijd van 75 tot 200 jaar.
Frank Flippo • journalist en schrijver
woensdag 28 september 2022 om 15:00
Het parkbos rond Huis Doorn is karakteristiek en fotogeniek. Maar wordt het bos nu een ex-bos?
Het parkbos rond Huis Doorn is karakteristiek en fotogeniek. Maar wordt het bos nu een ex-bos? beeld anp / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

Het parkbos rond Huis Doorn is karakteristiek en fotogeniek; een geliefde trouwlocatie, en favoriet bij historisch getinte evenementen. Actrice Audrey Hepburn had er familie, de Duitse keizer vond er zijn toevlucht. Generaties groeiden op onder de boomkruinen. De Utrechtse Heuvelrug noemt zich ‘de streek die zichzelf is gebleven’ mede dankzij dit bos, dat een ex-bos zal worden als het lokale bestuur het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) toestemming geeft voor zijn ‘masterplan’. Zo lang de beuken blijven, schenken ze koelte, schaduw en een weldaad voor de ogen aan wie ze bezoekt. Zonder hen zal maar weinig overblijven van deze majestueuze plek. Verzet tegen bomenkap noemt het RVB ‘sentimenten’ en daarbij gebruikt het behendig trendy woorden als ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’

Afbeelding

Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

In 1938 publiceerde de cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie: Homo ludens, de spelende mens. De stelling van het boek is eenvoudig, maar revolutionair, schrijft Léon Hanssen in zijn essay.