Een keer in de drie dagen mocht ik naast de warme kachel zitten

Opinie
Generatie Niks, ofwel de verloren generatie: daar schijn ik volgens de economische doelgroepmodellen toe te behoren.
Hanneke de Groen, Rhenen
maandag 26 september 2022 om 17:45
Mijn moeder was, hoewel naast de warme kachel gezeten, ook in een sprei tegen de kou gehuld. Een keer in de drie dagen mocht ik naast de warme kachel zitten, de andere dagen zaten mijn zusters om beurten daar.
Mijn moeder was, hoewel naast de warme kachel gezeten, ook in een sprei tegen de kou gehuld. Een keer in de drie dagen mocht ik naast de warme kachel zitten, de andere dagen zaten mijn zusters om beurten daar. beeld anp / kim van Dam

Geboren als jongste dochter begin jaren zestig in een piepklein flatje, opgegroeid in een steenkoude doorzonwoning met bijzondere ouders en twee bijzondere zusters. Mijn ouders deden wat ze konden van een beneden-modaal salaris. Er waren twee gaskachels in huis waarvan alleen die in de huiskamer brandde. Alleen de lamp in de voorkamer was aan. Op de binnendeur zat een veer, zodat die niet nodeloos open bleef staan. Mijn moeder was, hoewel naast de warme kachel gezeten, ook in een sprei tegen de kou gehuld. Een keer in de drie dagen mocht ik naast de warme kachel zitten, de andere dagen zaten mijn zusters om beurten daar. Mijn vader zat het verst verwijderd van de warmtebron. De overgordijnen waren dicht, zo hielden wij de kou en de potte..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.

Afbeelding

Na een week bidden voor gerechtigheid dacht ik: waarom wordt onrecht niet concreet benoemd?

Erg concreet werd het bidden tegen onrecht tijdens de Week van gebed niet, viel MissieNederland-directeur Jan Wolsheimer op. Het lijkt erop dat kerken zich niet willen branden aan partijpolitiek.