Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Opinie
Mijn eerste waarneming van een Canadese gans was op 11 maart 1986 in de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle. Ik zat op het Greijdanus College in VWO 5 en had een tussenuur.
Jeroen Sytsma
donderdag 22 september 2022 om 15:34
Een groep Canadese ganzen steekt de straat over.
Een groep Canadese ganzen steekt de straat over. beeld Anp/hollandse Hoogte/ton Toemen

Een nieuwe soort zien is voor een vogelaar een bijna niet uit te leggen vreugde. Ik kwam een kwartier te laat in de volgende les, maar dat werd me vergeven, omdat ik zo’n mooi verhaal had over een zeldzame vogelsoort. 35 jaar later werden wij vrienden, de Canadese gans en ik, toen ik leerde stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

In 2016 ging mijn huwelijk stuk. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik heb een jaar in een roes van verdriet geleefd en in de jaren daarna het leven en mijzelf opnieuw uitgevonden. Ik was dankbaar voor de krachtige en stabiele persoon die ik kon zijn. Tot ik in 2020 een nieuwe relatie kreeg. Veel oud verdriet werd wakker, en me weer moeten verhouden tot een ander bleek enorm ingewik..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.

Afbeelding

Hoe de klassieke deugden kunnen helpen bij een nieuwe bestuurscultuur

Het wordt tijd dat we aandacht krijgen voor innerlijkheid in politiek en overheid. Goed bestuur en cultuurverandering vereisen reflectie, inkeer en meer ‘gevulde’ morele visies op het goede, schrijft Robert van Putten.

Afbeelding

Waarom een Belgische politicus de woordvoerder lijkt van de profeet Ezechiël

Wees vandaag maar eens het kind van een misdadiger. De kans is groot dat de goegemeente ook u met de vinger zal wijzen, en dat de misstap van uw vader of moeder ook u levenslang zal blijven achtervolgen, schrijft Hans Ausloos.