Wapens zijn te simpele reflex

Opinie
Het is begrijpelijk dat er wordt geïnvesteerd in de krijgsmacht. Maar het is ook een te simpele reflex.
Miriam Struyk • directeur programma's bij vredesorganisatie PAX
zaterdag 17 september 2022 om 00:01
Afbeelding
beeld anp / Peter Hilz

Lukt het dit kabinet om de ongekende ophoging van het defensiebudget hand in hand te laten gaan met even ambitieuze plannen om vrede te bevorderen? Het is broodnodig.
Voor de 54e keer begint vandaag de PAX Vredesweek (21 september is het de internationale dag van de vrede). Een dag om te vieren, te protesteren en met elkaar wegen te vinden om te komen tot vrede. Een dag waar we in Europa uiteraard ook aandacht geven aan de oorlog op ons continent die nu ruim een half jaar duurt. Het eerste ongeloof en de ontzetting lijkt wat weggeëbd in het Westen, ook in Nederland. De bestuurscrises over stikstof, inflatie en energieprijzen hebben het nieuws overgenomen. Maar de oorlog in Oekraïne gaat onverminderd door. Net als die in bijvoorbeeld J..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.

Afbeelding

Aalmoezen van moslims omvatten meer dan liefdadigheid en dat is zeker in de vastenmaand van belang

Een supermarktketen speelt met het motto 'goed voor elkaar' in op de ramadan. Aalmoezen geven is belangrijk voor moslims, zeker tijdens de vastenmaand, legt islamoloog Joas Wagemakers uit.

Afbeelding

Waarom vrouwen oproepen meer te gaan werken, kan de overheid zich niet beter tot de ouderen richten?

In de toekomst zullen vitale ouderen langer moeten doorwerken, stelt Peter de Waard vast. Zij zitten niet meer in de kleine kinderen en hebben geen kinderopvang nodig.

Afbeelding

Ik ben op zoek naar de gulden middenweg in een wereld van mensen met absolute waarheden

We kunnen in discussies heel stellig zijn, met onze eigen, absolute waarheid. Waarheden als stukjes van een gebroken spiegel waarin we elkaar en onszelf niet meer zien, zegt Lennart van Venrooij.

Afbeelding

Op bedrijventerreinen zijn heel eenvoudig duurzame doelen te bereiken. Begin eens met zonnepanelen

Met beperkte ingrepen is op bedrijventerreinen een energiebesparing te realiseren die even groot is als het aardgasvrij maken van alle woonwijken. Dat schrijven Cees-Jan Pen en Theo Föllings.

Afbeelding

10 regels voor het gebruik van huiveringwekkende, maar ook fascinerende kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) beleeft een doorbraak. Regulering is noodzakelijk, maar nog grotendeels onbekend terrein. Religieuze tradities kunnen hier volgens Cees-Jan Smits een unieke rol in spelen.