Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Opinie
Met enige regelmaat kijk ik films een tweede of derde keer. In een uitzonderlijk geval zelfs een twintigste keer. Vrijwel altijd vallen dan zaken op die je de eerste keer gemakkelijk over het hoofd zag.
Jort van Slooten
donderdag 15 september 2022 om 14:23 aangepast 16:24
Jort van Slooten.
Jort van Slooten. beeld Jaap Meijer

Zaadjes in de vorm van terugkerende thema’s of visuele verwijzingen die de scenarioschrijver en regisseur al vroeg in de film verstoppen en die tegen het einde ontkiemen. 

Of ogenschijnlijk oppervlakkige dialogen die met kennis van de afloop van het verhaal ineens een nieuwe betekenis krijgen. Series kijk ik zelden opnieuw. Simpelweg omdat het aanbod overweldigend is en je na het kijken van één seizoen van de gemiddelde dramaserie een uur of tien verder bent. Laat staan wanneer die serie meerdere seizoenen loopt.

Toch ben ik onlangs opnieuw de Netflixserie The Crown gaan kijken. De serie over het leven van koningin Elizabeth is - excuses voor de woordspeling - een van de kroonjuwelen van Netflix. In zes seizoenen, waarvan er al vi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.

Afbeelding

Hoe de klassieke deugden kunnen helpen bij een nieuwe bestuurscultuur

Het wordt tijd dat we aandacht krijgen voor innerlijkheid in politiek en overheid. Goed bestuur en cultuurverandering vereisen reflectie, inkeer en meer ‘gevulde’ morele visies op het goede, schrijft Robert van Putten.

Afbeelding

Waarom een Belgische politicus de woordvoerder lijkt van de profeet Ezechiël

Wees vandaag maar eens het kind van een misdadiger. De kans is groot dat de goegemeente ook u met de vinger zal wijzen, en dat de misstap van uw vader of moeder ook u levenslang zal blijven achtervolgen, schrijft Hans Ausloos.