Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Opinie
Met enige regelmaat kijk ik films een tweede of derde keer. In een uitzonderlijk geval zelfs een twintigste keer. Vrijwel altijd vallen dan zaken op die je de eerste keer gemakkelijk over het hoofd zag.
Jort van Slooten
donderdag 15 september 2022 om 14:23 aangepast 16:24
Jort van Slooten.
Jort van Slooten. beeld Jaap Meijer
Essays

Zaadjes in de vorm van terugkerende thema’s of visuele verwijzingen die de scenarioschrijver en regisseur al vroeg in de film verstoppen en die tegen het einde ontkiemen. 

Of ogenschijnlijk oppervlakkige dialogen die met kennis van de afloop van het verhaal ineens een nieuwe betekenis krijgen. Series kijk ik zelden opnieuw. Simpelweg omdat het aanbod overweldigend is en je na het kijken van één seizoen van de gemiddelde dramaserie een uur of tien verder bent. Laat staan wanneer die serie meerdere seizoenen loopt.

Toch ben ik onlangs opnieuw de Netflixserie The Crown gaan kijken. De serie over het leven van koningin Elizabeth is - excuses voor de woordspeling - een van de kroonjuwelen van Netflix. In zes seizoenen, waarvan er al vi..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

Een vriendschap kent vele facetten en kan je zomaar wijze lessen voor het leven leren

De onverwachte vriendschap met Jack, twee jaar geleden, leerde Hanneke Veurink-Malda over de rafels van het leven en dat sommige problemen niet vragen om een oplossing, maar om nabijheid.

Afbeelding

De term kloof is een onproductieve term die vooral resoneert bij ontevredenen

'De kloof' tussen stad en platteland is een simplificatie die geen recht doet aan velerlei scheidslijnen die dwars door steden en landelijk gebied lopen. Een essay van de Friese migrant en oud-Franeker Sjirk Kuijper.

Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.