Samir A. betaalt hoge prijs voor redden kinderen

Opinie
Samir A. verdient eerder respect dan straf: iemand die kinderen en vrouwen in nood hielp, wordt veroordeeld voor het financieren van terrorisme.
Ad Corten • Ad Corten Platform Kinderen terug uit het Kalifaat
maandag 5 september 2022 om 17:39
Familieleden van verdachte ISIS-strijders, vrouwen en kinderen, verblijven in het door Koerden bewaakte kamp al-Hol, in het noordoosten van Syrië.
Familieleden van verdachte ISIS-strijders, vrouwen en kinderen, verblijven in het door Koerden bewaakte kamp al-Hol, in het noordoosten van Syrië. beeld afp / Delil Souleiman

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Samir A. (36) vorige week woensdag 31 augustus tot dertig maanden onvoorwaardelijk wegens financiering van terrorisme. Hoewel het vonnis een stuk lager was dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist, is het toch vreemd dat in Nederland iemand veroordeeld wordt die alleen getracht heeft om kinderen te redden uit de ellende van de Koerdische kampen in Syrië. 

Wanneer in Nederland iemand een kind redt dat in het water gevallen is, krijgt hij een lintje. Samir heeft minstens twintig kinderen gered, en hij moet de gevangenis in. Je moet wel over de nodige verbeeldingskracht beschikken om het redden van hulpeloze moeders met kleine kinderen te beschouwen als financiering van terrorisme.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.