Filosofie van de stoa is met een enorme opmars bezig. Het goede leven lijkt onder handbereik

Opinie
Hoe aanlokkelijk het ideaal van onkwetsbaarheid ook is en hoezeer ik ook verlang naar gemoedsrust en het goede leven: zoals de filosofie van de stoa het voorspiegelt, wil ik niet leven.
Rob Compaijen • postdoctoraal onderzoeker. Hij houdt zich vooral bezig met ethische reflectie, morele waarneming en objectiviteit. Ook schrijft hij een boek over afgunst.
woensdag 31 augustus 2022 om 17:14
Afbeelding
beeld istock

Hoe kan ik meer innerlijke rust ervaren? Hoe krijg ik meer grip op mijn leven? Hoe zorg ik ervoor dat ik me minder zorgen maak? Het antwoord op deze ongetwijfeld herkenbare vragen luidt: maak je de inzichten eigen van de 1800 jaar oude stoïcijnse filosofie. Die komt huiselijk gezegd hierop neer: laat je niet raken door wat van buiten komt, maak je alleen druk om dingen waar je wel invloed op hebt. 

Een toenemend aantal mensen spreekt dat aan. De filosofie van de stoa is in Nederland en daarbuiten met een enorme opmars bezig. Haar hedendaagse pleitbezorgers beloven ons dat ze een weg wijst in tijden van crises. En die boodschap slaat aan, getuige de verkoopcijfers van recente boeken over het onderwerp, de grote aantallen blogs, podcasts en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’