Theologen hebben alle reden voor zelfvertrouwen en optimisme

Opinie
‘Theologen hebben ten onrechte een gebrek aan zelfvertrouwen’, aldus Rosanne Hertzberger bij de opening van het academisch jaar van de Protestantse Theologische Universiteit. Hieronder volgt een samenvatting van haar speech.
Rosanne Hertzberger • microbioloog en schrijver
woensdag 31 augustus 2022 om 14:20
We hebben honger naar heiligheid en betekenis. Mensen zoeken naar gemeenschap, naar rituelen, naar manieren om goed te doen.
We hebben honger naar heiligheid en betekenis. Mensen zoeken naar gemeenschap, naar rituelen, naar manieren om goed te doen. beeld anp / Sem van der Wal

De opening van het academisch jaar is een mooi moment voor een analyse van de stand van de theologie. Wat kan de theologie betekenen voor een seculariserend Nederland, waar sinds kort de gelovigen of mensen die zichzelf religieus noemen in de minderheid zijn?

Om op deze vraag een antwoord te geven, ga ik terug naar 2003. Ik was net begonnen met mijn tweede jaar van de bachelor Life science & Technology, een studie die een brug probeert te slaan tussen wetenschap en engineering. In datzelfde jaar werd de staat van de Nederlandse theologie geëvalueerd door de Raad van de Geesteswetenschappen. Een onderdeel van die evaluatie was de essaybundel Van God los? Theologie tussen godsdienst en wetenschappelijkheid. De bijdrage van moleculair biolo..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gert Jan Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Afbeelding

Kantel het nieuwe NGK-logo

In het nieuwe logo voor de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken zijn mooie symbolen verwerkt. Het kreeg in vorm en kleuren (aarde, water en licht) de betekenis van 'ichthus', Grieks voor vis, de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser (Nede..