Bert (90): ‘Gá stemmen, als je 18 bent! Alleen zo voorkom je een dictatuur’

Column
De heer Bert Woudstra (90) uit Enschede schreef een brief aan de Twentse Courant Tubantia. Hij zit ergens mee: wat gaat er om in de hoofden van mensen in Albergen? Weten zij wel wat het betekent, als er op je gejaagd wordt? En welk voorbeeld geven ze hun kinderen? Woudstra heeft een Twentse tongval en is Joods. ‘Mijn grootouders kwamen uit Friesland, mijn opa was marskramer.’ Bert was als kind twee en een half jaar ondergedoken, op dertien adressen: in Enschede, Twello, Zutphen, Deventer, Sint-Jansklooster en bij een palingvisser in Jonen.
Hilbrand Rozema
maandag 29 augustus 2022 om 22:17 aangepast 07:46
Hilbrand Rozema
Hilbrand Rozema beeld © Dick Vos

‘De bestuurders hebben het niet goed aangepakt. Maar al die steun voor de tegenstanders vind ik zo verdrietig. Het grijpt mij aan dat dit in ons land gebeurt!’ Maakt het hem angstig? ‘Nee, daar ben ik dan weer te oud voor’, zegt hij. ‘Maar als ik jonger was, was dat wel zo geweest. Waar is het inlevingsvermogen? Het gaat altijd om medemensen, wat ze ook geloven, waar ze ook vandaan komen. Waarom horen we uitsluitend de negatieve woorden van een kleine groep? En zien we protesterende mensen die leven in een land van melk en honing, die weigeren een medemens in nood de hand te reiken?’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’