Bert (90): ‘Gá stemmen, als je 18 bent! Alleen zo voorkom je een dictatuur’

Column
De heer Bert Woudstra (90) uit Enschede schreef een brief aan de Twentse Courant Tubantia. Hij zit ergens mee: wat gaat er om in de hoofden van mensen in Albergen? Weten zij wel wat het betekent, als er op je gejaagd wordt? En welk voorbeeld geven ze hun kinderen? Woudstra heeft een Twentse tongval en is Joods. ‘Mijn grootouders kwamen uit Friesland, mijn opa was marskramer.’ Bert was als kind twee en een half jaar ondergedoken, op dertien adressen: in Enschede, Twello, Zutphen, Deventer, Sint-Jansklooster en bij een palingvisser in Jonen.
Hilbrand Rozema
maandag 29 augustus 2022 om 22:17 aangepast 07:46
Hilbrand Rozema
Hilbrand Rozema beeld © Dick Vos

‘De bestuurders hebben het niet goed aangepakt. Maar al die steun voor de tegenstanders vind ik zo verdrietig. Het grijpt mij aan dat dit in ons land gebeurt!’ Maakt het hem angstig? ‘Nee, daar ben ik dan weer te oud voor’, zegt hij. ‘Maar als ik jonger was, was dat wel zo geweest. Waar is het inlevingsvermogen? Het gaat altijd om medemensen, wat ze ook geloven, waar ze ook vandaan komen. Waarom horen we uitsluitend de negatieve woorden van een kleine groep? En zien we protesterende mensen die leven in een land van melk en honing, die weigeren een medemens in nood de hand te reiken?’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.