Luister naar in het asieldebat naar de boze burger, maar verschuil je er niet achter

Opinie
Politici en bestuurders hebben de plicht om uit te leggen waarom veel van de angsten over vluchtelingen en hun opvang overdreven of onterecht zijn.
Leo Lucassen • directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en hoogleraar in Leiden.
maandag 29 augustus 2022 om 17:39
In 2017 gebouwde flexwoningen voor onder anderen statushouders en starters in Breda. In de regio Utrecht worden in de komende tijd 1500 van zulke woningen gebouwd.
In 2017 gebouwde flexwoningen voor onder anderen statushouders en starters in Breda. In de regio Utrecht worden in de komende tijd 1500 van zulke woningen gebouwd. beeld anp / Copyright Erald van der aa

Hoe moet het verder met opvang van asielzoekers die door politieke onwil volkomen is vastgelopen? In het debat over die vraag wordt regelmatig bepleit dat we natuurlijk wel naar de bange, bezorgde of boze burger moeten luisteren. Met de onderliggende suggestie dat je niet automatisch een racist bent als je je tegen een nieuw azc keert en er best wel legitieme zorgen zijn. Hoewel ik dat zeker niet bestrijd, zie je dat menig politicus zich achter dit soort protesten verschuilt om vervolgens te concluderen dat er geen draagvlak is.

plooibaar

Als we echter één ding weten, dan is het wel dat draagvlak uitermate plooibaar is en dat autoriteiten daarin een belangrijke functie ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’