Ga voor een aanpak van stikstof die goed is voor boer én natuur

Opinie
Toekomstperspectief voor de boer is ver te zoeken in de stikstofaanpak. Het angstbeeld van het sluiten van veel boerenbedrijven kan echter plaatsmaken voor een wensbeeld van minder krachtvoerfabrieken en minder kunstmestproductie.
Frank Verhoeven en Wouter de Jong • werken vanuit adviesbureau Boerenverstand aan kringlooplandbouw in Nederland
donderdag 25 augustus 2022 om 19:30
Koeien in de wei bij Terheijden, vlakbij Natura2000-gebied De Biesbosch.
Koeien in de wei bij Terheijden, vlakbij Natura2000-gebied De Biesbosch. beeld anp / Erald van der Aa

Wat tot nu toe blijft hangen, is dat opkopen van veel veehouderijbedrijven en een forse reductie van de veestapel de oplossing is voor onze stikstofproblemen. Het is tijd voor een nuchtere kijk en een aanpak die beter is voor boer én natuur.

het vraagstuk 

Wat is het vraagstuk? Jaarlijks stroomt 635 miljoen kilo stikstof de Nederlandse landbouw in (voornamelijk krachtvoer en kunstmest). 292 miljoen kilo stikstof komt er weer uit in de vorm van producten als melk, vlees, eieren en gewassen. Het verschil lekt grofweg naar het milieu. 

Die verliezen kun je reduceren door het verder dichtdraaien van de stikstofinvoer en het efficiënter benutten van stikstof zonder noodzaak van grootschalig sluiten van boerenbedrijven. Vanuit diverse studies is ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist, schrijven twee wetenschappers van Wageningen Universiteit.

Afbeelding

We zitten in een ecologische crisis, maar als we onszelf zien als koningen over de natuur is er hoop

Koning Jezus verandert mensen weer in koningen van de schepping: mensen die hart hebben voor dieren, vogels, insecten, planten, en die gericht zijn op hun recht en hun vrede, schrijft Hans Burger.

Afbeelding

Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november).

Afbeelding

Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.

Afbeelding

In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten veel te laag, vindt dominee Gert Treurniet. Hij richt zich tot bezwaarden in eigen kring die aangeven niet mee te kunnen in een kerkelijke hereniging.

Afbeelding

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken, schrijft Tessa Teurlings van Red een Kind.