De meest betrokkene wordt buitenspel gezet: wat betekent de klimaatcrisis voor God?

Opinie
Wat zou het voor God betekenen dat de de aarde piept en kraakt? De vraag hoe Hij als meest betrokkene zich vandaag verhoudt tot de verwoesting zijn schepping, gaan we liever uit de weg.
Koos van Noppen • lid van de werkgroep 'Eenvoudig leven' (Protestantse Kerk Nederland).
vrijdag 19 augustus 2022 om 17:12
Schiphol op de eerste dag van de zomervakantie. De klimaatcrisis heeft het begrip vliegschaamte voortgebracht.
Schiphol op de eerste dag van de zomervakantie. De klimaatcrisis heeft het begrip vliegschaamte voortgebracht. beeld anp / Koen van Weel

De aarde piept en kraakt in al zijn voegen en de gevolgen daarvan laten zich steeds meer gevoelen in het dagelijks leven. In het publieke debat wordt het lot van alle betrokkenen breed uitgemeten. Een lange rij, aangevoerd door onze kinderen en kleinkinderen. Verder zien we in de bonte stoet energieleveranciers, regeringsleiders, boeren, supermarktbazen, drinkwatervoorzieners, hulpverleners, natuurbeschermers, Schipholbazen, vluchtelingen, dijkgraven en boswachters – circus Jeroen Bosch is er niets bij.

Intussen staat de meest betrokkene buitenspel: God. Het gaat namelijk over zíjn schepping. Wat zou het voor Hem betekenen? Die vraag speelt geen rol in het publieke debat. Begrijpelijk, je kunt God niet zomaar inbrengen in een politieke en..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.