Hoe de klassieke deugden kunnen helpen bij een nieuwe bestuurscultuur

Opinie
Komende maand is het drie jaar geleden dat de politiek unaniem het neoliberalisme tijdens de algemene politieke beschouwingen failliet verklaarde. We zijn ook anderhalf jaar na de beloofde nieuwe bestuurscultuur die ervoor moest zorgen dat politiek-bestuurlijke verhoudingen opener zouden worden en het vertrouwen in politiek en overheid zou herstellen. Alles zou anders worden.
Robert van Putten
donderdag 18 augustus 2022 om 09:44
Het kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde.
Het kabinet-Rutte IV op het bordes van Paleis Noordeinde. beeld anp / Pool Royal Images sem van der wal

Maar het blijkt moeilijk om diep ingesleten denk- en handelingspatronen te veranderen. Old habits die hard, luidt het spreekwoord. Het zou niet moeten verbazen, mensen zijn gewoontedieren. Routines en tradities verander je niet zomaar en een cultuuromslag is niet maakbaar met enkele interventies en procesafspraken, dat weet elke veranderkundige.

De urgentie is er ondertussen niet minder om. De nieuwste problematiek, het stikstofdossier, laat zien hoe precair de situatie inmiddels is. Onzekerheid en wantrouwen tussen overheid, politiek en samenleving nemen verder toe en verhoudingen worden steeds grimmiger. Wie heeft daar nog geen buikpijn van? Dat de publieke zaak zich opnieuw moet uitvinden lijkt ook gemeengoed onder politici en ambtenar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De mens achter de beleidstaal: wat we kunnen leren van vluchtelingenromans

We worden meegetrokken in een woordenbrij van begrippen als aanmeldcentrum, opvanglocaties en statushouders. Die doen vergeten dat achter deze bureaucratische taal de verhalen van mensen schuilgaan, schrijft Rien Fraanje.

Afbeelding

Gospel als swingend en louterend medicijn tegen huidige verzuring

‘Een blij geluid voor de Heer’, zoals Mahalia Jackson de spiritual als tegenhanger van de blues en dwars tegen de maatschappelijke verdrukking in eind vorige eeuw benoemde.

Afbeelding

Stop met vechten tegen de moeilijke kant van het leven

Jeroen Sytsma had 35 jaar geleden een bijzondere ontmoeting, met een gans. Ze werden tientallen jaren later zelfs vrienden toen Jeroen leerde te stoppen met vechten tegen de moeilijke kant van het leven.

Afbeelding

Als ik The Crown kijk, zie ik een zus in Christus

Heel af en toe kijkt filmjournalist Jort van Slooten series nog een keer. Vrijwel altijd vallen dan andere zaken op. Na het overlijden van koningin Elizabeth besluit Jort om The Crown nogmaals te kijken.

Afbeelding

Hoe de klassieke deugden kunnen helpen bij een nieuwe bestuurscultuur

Het wordt tijd dat we aandacht krijgen voor innerlijkheid in politiek en overheid. Goed bestuur en cultuurverandering vereisen reflectie, inkeer en meer ‘gevulde’ morele visies op het goede, schrijft Robert van Putten.

Afbeelding

Waarom een Belgische politicus de woordvoerder lijkt van de profeet Ezechiël

Wees vandaag maar eens het kind van een misdadiger. De kans is groot dat de goegemeente ook u met de vinger zal wijzen, en dat de misstap van uw vader of moeder ook u levenslang zal blijven achtervolgen, schrijft Hans Ausloos.