Doe Papoea’s recht en zet ze niet neer als achterlijk; beschouw hen als tijdgenoten

Opinie
Indonesiërs vieren op 17 augustus dat Soekarno de Republiek Indonesië uitriep na eeuwen van Nederlandse overheersing. De huidige Indonesische regering houdt zelf intussen een koloniale verhouding met Papua in stand.
Ruth Janse • masterstudent literatuurwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam
woensdag 17 augustus 2022 om 17:09
'Geef ons land terug.' Demonstranten uit West-Papua eisen zelfbeschikkingsrecht en protesteren in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, ook tegen de vervuiling die de koper- en goudmijn Freeport veroorzaakt.
'Geef ons land terug.' Demonstranten uit West-Papua eisen zelfbeschikkingsrecht en protesteren in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, ook tegen de vervuiling die de koper- en goudmijn Freeport veroorzaakt. beeld epa / Bagus Indahono

De Britse fotograaf Jimmy Nelson werd in 2013 wereldberoemd met zijn fotoreportages van stammen wereldwijd, onder andere te zien in het kolossale salontafelboek Before They Pass Away. Dat boek ontving veel lof, maar veroorzaakte ook controverse. Eén van de redenen om de reportage te maken was, aldus Nelson, dat de  bevolkingsgroepen die hij fotografeert, zullen verdwijnen. Hij presenteert zijn modellen dan ook als museumstukken, in traditionele kleding die op geen enkele manier hun bestaan in een geglobaliseerde wereld verraadt. De T-shirts die Papoea’s dragen en de mobiele telefoons die ze gebruiken zijn nergens te zien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loopt Hugo de Jonge met zijn ambitieuze plannen te ver voor de bouwtroepen uit?

Eindelijk weer een bewindspersoon voor wonen die ambitieus is en niet aarzelt in te grijpen. Maar houdt Hugo de Jonge de uitvoerbaarheid van zijn plannen wel in de gaten, vraagt Marnix Norder zich af.

Afbeelding

Moeten we God aanspreken als vader of als moeder?

Meer dan ooit zetten mensen vraagtekens bij ‘gegenderd’ taalgebruik. Er is alle reden om God aan te spreken als vader. Maar ook de benaming ‘moeder’ is bijbels, beschrijft theoloog Pieter Dirk Dekker.

Afbeelding

Naar een gezamenlijke, Europese asielopvang

Het wordt tijd dat Europese landen asielopvang gezamenlijk gaan aanpakken. Bijvoorbeeld door te werken met een centraal aanmeldcentrum.

Afbeelding

Vrijhandel is geen modern kolonialisme. Het is juist wereldwijde samenwerking

Onderschat de invloed van internationale handel met niet-westerse landen met een laag inkomen niet. Het leidt er tot stijging van kennis en inkomen, stelt internationaal ondernemer Robert van den Heuvel.

Afbeelding

Uit angst om leerlingen te kwetsen spreekt de leraar zich niet altijd uit

De druk op leerkrachten om álle leerlingen altijd tegemoet te komen, onder het mom van veiligheid, leidt tot schimmige praktijken. Dat komt het onderwijs niet ten goede, schrijft kenner van het onderwijs Jos van Remundt.

Afbeelding

Moet Dierendag gevierd worden? ‘Het is een uitvinding van commerciële partijen’

Dinsdag is het Werelddierendag. Ook is het de gedenkdag van Sint Franciscus van Assisi. Vier jij dierendag? En wat betekenen dieren voor jou? Ons lezerspanel reageert.