Doe Papoea’s recht en zet ze niet neer als achterlijk; beschouw hen als tijdgenoten

Opinie
Indonesiërs vieren op 17 augustus dat Soekarno de Republiek Indonesië uitriep na eeuwen van Nederlandse overheersing. De huidige Indonesische regering houdt zelf intussen een koloniale verhouding met Papua in stand.
Ruth Janse • masterstudent literatuurwetenschap en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam
woensdag 17 augustus 2022 om 17:09
'Geef ons land terug.' Demonstranten uit West-Papua eisen zelfbeschikkingsrecht en protesteren in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, ook tegen de vervuiling die de koper- en goudmijn Freeport veroorzaakt.
'Geef ons land terug.' Demonstranten uit West-Papua eisen zelfbeschikkingsrecht en protesteren in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, ook tegen de vervuiling die de koper- en goudmijn Freeport veroorzaakt. beeld epa / Bagus Indahono

De Britse fotograaf Jimmy Nelson werd in 2013 wereldberoemd met zijn fotoreportages van stammen wereldwijd, onder andere te zien in het kolossale salontafelboek Before They Pass Away. Dat boek ontving veel lof, maar veroorzaakte ook controverse. Eén van de redenen om de reportage te maken was, aldus Nelson, dat de  bevolkingsgroepen die hij fotografeert, zullen verdwijnen. Hij presenteert zijn modellen dan ook als museumstukken, in traditionele kleding die op geen enkele manier hun bestaan in een geglobaliseerde wereld verraadt. De T-shirts die Papoea’s dragen en de mobiele telefoons die ze gebruiken zijn nergens te zien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, schrijven Joram van Velzen en Daan Bos.

Afbeelding

Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen, merkt Christiaan Rompen. Dat leidt tot een alsmaar toenemende werkdruk en groeiende bureaucratische rompslomp.

Afbeelding

Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Boeren moeten een verbod op kippen in kooien voor zijn en zelf meewerken aan een verbod, schrijft Geert Laugs. ‘Het huidige op massaproductie gebaseerde systeem biedt kleinere boeren geen toekomst.’

Afbeelding

Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

In Nederland is het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten, maar werknemers hebben ook steeds vaker last van mentale klachten.

Afbeelding

Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland. ‘Eenzaamheid speelt niet alleen bij mij, maar misschien ook wel bij jou en vele anderen’.

Afbeelding

Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp. ‘Als ze ‘van oorsprong’ christelijk is, wat is ze nu dan?’